Snittblommor och dess livslängd

Tänk att det skulle ta 10 år av vuxenliv innan jag började ta hand om mina snittblommor ordentligt! Min bästa vän kallar mig till och med för “Blomman” men hon ska bara veta hur det har gått till förr om åren… Jag är visserligen ingen storkonsument av just snittblommor, men till kalas och högtider brukar vaserna behöva plockas fram och jag har år efter år sett alla givna buketter vissna framför ögonen på mig i takt med att dagarna gått.

Jag eftersträvar ju hållbarhet i alla dess former, så de kortlivade snittblommor jag får med jämna mellanrum förtjänar också samma omsorg. Här kommer därför ett sammanfattande inlägg i hopp om att få någon annan att vårda sina lite extra nästa gång. Bokmärk och återkom! :)

IMG_0579.JPG

GODA RÅD

 • Använd alltid en rendiskad vas så minimerar du risken för bakterietillväxt.

 • Skär av stjälkarna med en vass kniv (inte sax) innan du sjösätter dem.

 • Olika blommor vill ha olika snittytor och vattentemperaturer.

  • Mjuka stjälkar (Exempel: Tulpan, amaryllis och dahlia)
   Temperatur: 20 °C
   Snittyta: Rak

  • Medelhårda stjälkar (Exempel: Lilja, pion och gerbera)
   Temperatur: 30 °C
   Snittyta: Lutad

  • Hårda stjälkar (Exempel: Ros, brudslöja och syren)
   Temperatur: 40 - 50 °C
   Snittyta: Kraftigt lutad

 • Om snittblomsnäring medföljer buketten använder du den i vattnet.

 • Låt inga blad (lösa eller på stjälken) hamna under vattenytan, för att motverka bakterietillväxt.

 • Placera buketten ljust, men inte i direkt sol och inte ovanför ett element. Värmen torkar ut blommorna snabbare än nödvändigt.

 • Ha inte buketten i närheten av frukt som avger ethylengas. Det påskyndar mognaden i all annan närliggande frukt och grönt.

 • Byt vatten och snitta stjälkarna på nytt, varje eller åtminstone varannan dag.

 • Förvara om möjligt buketten svalt nattetid, det förskjuter blomningen.

Vissnar blommorna snabbt trots att du sköter om dem? Många blomsterhandlar har garanti (ofta 5 dagar) mot uppvisande av kvitto.

IMG_0576.JPG

NÅGRA SÄRBEHANDLINGAR

 • Påskliljor (och andra narcisser) avsöndrar slem som är skadligt för andra snittblommor och bör därför inte dela vas. Om de ändå gör det ska du inte snitta påskliljorna regelbundet som du bör med övriga stjälkar.

 • Lökväxter trivs bäst i riktigt kallt vatten och i liten mängd, så lägg gärna lite snö i vasen. De suger upp mer vatten än de egentligen mår bra av så undvik att snitta stjälkarna med kniv. Det bästa är i stället att bryta av stjälkarna för att hålla tillbaka vattenupptagningen.

 • Liljor har ståndare som kan ge fläckar på kläder och möbler. Dessa kan med fördel snittas bort helt eftersom liljorna dessutom håller längre då.

Har du mer kunskap som passar in här? Kommentera så fyller jag på!


IMG_0577.JPG
IMG_0574.JPG

TIPS!

Blommor i en och samma bukett vissnar oftast olika snabbt. Då är det fint att sära på blommorna för att tillvarata de som fortfarande mår okej. Arrangera dem tillsammans eller sprid ut i hemmet. En liten glasvas med en ensam ros på handfatet i badrummet blir hur fint som helst! Har du dåligt med vaser för att börja strössla grönt omkring dig? Gör som Stella och använd vanliga glasburkar!

Glasburkar är enligt mig snudd på den optimala saken i ett hem.
— Stella Hildebrandt
IMG_0580.JPG
Tre buketter men bara en vas. Man tager vad man haver. En glasflaska från ingefärashotsen och en gammal syltburk blev perfekt.

Tre buketter men bara en vas. Man tager vad man haver. En glasflaska från ingefärashotsen och en gammal syltburk blev perfekt.

Blommiga hälsningar,

Jessica

Andra hand i första hand

Mina tygkassar “Andra hand i första hand” börjar leta sig ut i samhället!

Fina Tess har bloggat om sin och jag blir barnsligt mallig varje gång jag ser något som JAG har handtryckt och sytt som fått sig en plats i någon annans liv. Kommentarerna jag får kring kassarna värmer som sommarsol och jag vill så gärna ut till konstnärskollektivet för att trycka lika många till. Alla borde ha en!

ma_00651_5c810056e087c336cb75d0ff.jpg

Tess Waltenburg

Ordförande i den ideella föreningen Sustainable Influencers, driver podcasten Steg för steg, bloggar, vloggar och arbetar hårt för att sin egen och andras hållbarhetsresa ska få plats i sociala medier.

Fotograf: Mathilda Ahlberg


IMG_0465.JPG
IMG_9224.JPG
IMG_9129.JPG

Jag har förresten en Instagramtävling just nu där man kan vinna en egen.

/Jessica

STHLM

Vi och Stockholms gator. Fabian tog mig dit över helgen på en miniweekend för att fira att jag fyllt 29 år och för att vi firat 10 år som par. Barnen hade det fint hos sin mormor medan vi mådde bra i storstadspulsen i några dagar. Hotellet var tjusigt, maten god, konserterna bra, second hand-butikerna välfyllda, gallerierna många och kullerstensgatorna långa. För jösses vad vi har gått på dem allihop. Hand i hand, timme efter timme. Det är alltid befriande att vara barn- och radhuslediga men den här gången var det något alldeles extra. Förtvivlat nödvändigt, framför allt. Det mest uppfriskande av allt var nog att få komma till något slags vårväder, för hemma vräker det fortfarande ned snö.


BILDKAVALKAD FRÅN RESAN

IMG_0427.JPG

Jag fick höra att gamla stan klär mig. Jag är benägen att hålla med.

IMG_0451.JPG
IMG_0462.JPG
IMG_0473.JPG
IMG_0459.JPG

Hotellet

Vi bodde på Berns och mådde väldigt bra.

IMG_0538.JPG
IMG_0536.JPG
IMG_0436.JPG
IMG_0533.JPG
IMG_0430.JPG
IMG_0435.JPG
IMG_0535.JPG
IMG_0537.JPG
IMG_0448.JPG
IMG_0454.JPG
IMG_0450.JPG
IMG_0449.JPG

Shopping

Butiker att totalt glömma bort tiden i…

IMG_0470.JPG
IMG_0468.JPG
IMG_0469.JPG
En Tove Jansson-illustrerad Bilbobok låg och dammade i en second hand-butik. Det bästa av tre världar?

En Tove Jansson-illustrerad Bilbobok låg och dammade i en second hand-butik. Det bästa av tre världar?

IMG_0457.JPG
IMG_0461.JPG

Mat och uteliv 

Jag törs påstå att vi var konstant mätta under den här resan. Och ett glas vin mitt på dagen är väl okej när man har semester?

IMG_0437.JPG
IMG_0439.JPG
IMG_0441.JPG
IMG_0475.JPG
IMG_0440.JPG

Konserter

Mallrat, Maggie Rogers och First Aid Kit spelade så vi gick dit för en helkväll tillsammans! Vi har konsertat en del genom åren, Fabian och jag, men det var länge sedan nu. Att få stå med hans trygga händer på mina axlar i det strålkastardränkta folkvimlet vill jag göra om och om och om  igen.

IMG_0447.JPG
IMG_0444.JPG
IMG_0445.JPG
IMG_0443.JPG
IMG_0446.JPG

IMG_0429.JPG

Sammanfattningsvis hade vi en väldigt intensiv men precis lika fin helg tillsammans. Tack för allt, Fabian. För överraskningen och för att du är min.

 

/Jessica

29 år!

Jag fyllde år i onsdags och ÅH vad bortskämd jag har blivit sedan dess.

 • En frukost på sängen och Ja, må hon leva av morgonrufsiga pyjamasbarn. 

 • Flera klasskamrater som fick skjuts av skolpersonal (!) till affär efter ingredienser för att i hemlighet baka en tårta och ännu mer Ja, må hon leva.

 • Ett blombud och sedan finbesök av min man mitt i lektionstid.

 • En tacomiddag med min och min mammas familj.

 • Ett rekordfint telefonsamtal med min bror på andra sidan Sverige.

 • Ett spontanbesök av min bästa, bästa vän.

 • En mormor som kom med tårtfika en solig söndag.

 • En pappa och småsyskon som kom och fikade.

 • En svärmor som kom och fikade.

 • Två gudbarn med föräldrar som kom och fikade.

 • Perfekta presenter som samtliga på sina olika sätt gör livet trevligare just nu.

 • En kidnappning till barnledig Stockholmsweekend.

Kärlekskontot har blivit överfyllt! 

IMG_0531.JPG
IMG_0310.JPG
IMG_0271.JPG
IMG_0326.JPG
IMG_0311.JPG
IMG_0522.JPG
IMG_0523.JPG
IMG_0525.JPG
IMG_0529.JPG
IMG_0532.JPG
IMG_0530.JPG
IMG_0312.JPG

Jag säger som min sjuåring: “Vad roligt det vore om man fyllde år lite oftare”.

/Jessica

i det fria

8 mars. Kvinnodagen. Min bästa vän i hela vida världen har en alldeles fantastisk mormor som fyller  år just denna viktiga dag. I present till henne ville min vän ge bort en Jessicatillverkad liten väv med önskemålen ”naturmotiv, gärna fjäll” som en textil tolkning av Malena Ernmans låt I det fria. 

Så jag gjorde en.  

IMG_0258.JPG
IMG_0242.JPG
IMG_0325.JPG
IMG_0245.JPG

/Jessica

En mördares bekännelse

Flitens flamma har brunnit ut. 

IMG_0276.JPG
IMG_0274.JPG
IMG_0275.JPG
IMG_0273.JPG

Skulpturkursen är över. Jag är nöjd med mina uppgifter och inlämningar, men det fria projektet vi hade som avslutande uppgift har i ett svagt ögonblick tyvärr gått i kras. Synd! Det var ju det konstverk jag varit mest nöjd med under kursen, längtat tillbaka till under sjukskrivningen och verkligen sett fram emot att få färdigställa även om det så skulle bli på min fritid eftersom kursen tagit slut. 

Vad som hände? Mina hjälpsamma klasskamrater har bränt min keramik medan jag legat nyopererad hemma i soffan, så när jag väl var tillbaka tog jag mig ivrigt till keramikverkstaden för att se resultatet. Väl där plockade jag ned skålen från hyllan och upp på min handrygg kröp inget mindre än en mordsint SILVERFISK! Sådär slingrigt och snabbt som bara en skrämd silverfisk kan röra sig. Hu! Jag har visst en släng av skadedjursfobi för jag offrade min fina keramikskål rakt ned i golvet utan att tveka, allt för att rädda mitt egna liv. 

IMG_0269.JPG
IMG_0272.JPG

Så här i efterhand kan jag tycka synd om den. Både skålen och silverfisken. För det var ingens fel. Ändå kan jag inte låta bli att känna att silverfisken tog skålen ifrån mig lika mycket som jag tog skålen ifrån silverfisken.  

Djurmördaren Jessica limmade i alla fall ihop skålen skevt och jävligt med Karlssons Klister och så pratar vi aldrig mer om det inträffade, okej?

IMG_0285.JPG

Muggar från Myrorna

Egentligen second hand-letade jag efter en svart ullhalsduk men ut kom jag i stället från Myrorna med två muggar och tillhörande assietter. Jag har letat efter något liknande under hösten utan resultat och har med tiden hunnit ge upp, så när de plötsligt stod framför mig för 15 kr styck slank de snabbt ned i kundkorgen.

IMG_0179.jpg
IMG_0178.jpg
IMG_0180.JPG

Uppdiskade och redo för födelsedagskaffe på sängen i morgon!

IMG_0181.jpg
IMG_0182.jpg

IMG_0175.JPG
IMG_0176.JPG

Att jag bara handlade muggar under hela dagen var förresten ljug. Förutom mat fick en svart ullhalsduk också följa med, men den kom efter idogt second hand-sökande från en reahylla på Åhléns. 2019 års första nyinköp. Jag kompenserade för mitt nyårslöfte med att INTE köpa den gamla kälken jag tyckte var himla söt, men som jag ju faktiskt inte behövde. Till skillnad från halsduken. Vintern är ju tillbaka så den lär hinna användas friskt innan sommargarderoben plockas fram!

/Jessica

Biblioteksfrid

Jag hade ett möte i byggnaden och slank efteråt in på stadsbiblioteket för att bläddra i det senaste numret av Kloka Hem. För någon jul sedan gav pappa mig en årsprenumeration av tidningen i julklapp som han året efter också förnyade. När det andra året gick sitt öde till mötes förnyade jag aldrig prenumerationen, så att den alltid finns till hands på biblioteket är ju både klimatsmart och en trevlig anledning att åka dit.

IMG_0174.JPG
(Jag var faktiskt gladare än jag ser ut att vara…)

(Jag var faktiskt gladare än jag ser ut att vara…)

IMG_0168.JPG

Här trivs jag bäst, näst efter mitt egna hem. I en kolossal kunskapsbank med millimeterrättvis ordning hyllmeter efter hyllmeter. Innehållsmässigt är det lite som om Google och Netflix fick en analog bebis tillsammans. Fast en tyst en, som ger utrymme för tankar att tänkas klart.

IMG_0169.JPG
IMG_0173.JPG

Jag hade en fin utsikt när jag nedhasad i fåtöljen läste Jenny Mustards bok Simple Matters: A Scandinavian’s Approach to Work, Home, and Style. Fullkomligt ljuvlig! Jag somnade nästan under min ullkappa, vilket i just det här specifika fallet är ett bättre betyg på en bok än man kan tro. För den var så fin! Och rogivande. Hela slow living-grejen inspirerar mig väldigt mycket och även om mitt eget hem och inredning inte är i närheten av så nedbantat som Jennys så är det full aktivitet i mitt mind set kring att sakta ned, reflektera över vad som är viktigt på riktigt och att hela tiden prioritera. Bort, kanske mer än något annat. Och det är befriande!

IMG_0171.JPG
IMG_0170.JPG
IMG_0172.JPG

Boken skulle jag förresten gärna få i födelsedagspresent! [hint]
Den kan få ligga framme som en inspirerande coffee table book att bläddra i varje kväll. Tack på förhand o.s.v. ok mvh kram.

/Jessica

Lugnt hemarbete en söndag

Vårkänslan som bodde i bröstet igår ligger begravd under vit snö idag. Inte för att det gör mig något, eftersom min söndag ändå spenderas inomhus. Jag har nämligen en välbehövlig arbetsdag hemma vid köksbordet där jag packar beställningar, finslipar på hemsidan, väver det sista på ett beställningsjobb och dricker kaffe. Singlande snö utanför fönstret känns därför inget annat än rogivande.

3- och 28-åringen tar en förmiddagslur på övervåningen och 7-åringen spelar Minecraft på loftet. Hela radhuset är tyst och att göra-listan kortas ned i takt med att minuterna tickar på. Jag känner mig lika effektiv som lugn och det är för mig den allra bästa sortens arbetsdag.

IMG_0126.JPG
IMG_0129.JPG
IMG_0127.JPG
IMG_0130.JPG
IMG_0132.JPG

Jag försöker förresten att återbruka allt inkommande emballage för min egna försändelser. Det blir inte alltid de finaste paketen som går iväg, men det känns bra i magen att jag så långt det är möjligt undviker nyinköpt material.

Namnl%C3%B6st-1.jpg

/Jessica

Guess who’s back?

IMG_0091.jpg

Operationssåret har börjat läka och den förkylning jag drog på mig när jag hade som mest ont i käken börjar så sakteliga att klinga av. Hurra för hälsan! Den är ICKE att underskatta. Inte heller att få fira 10 år med sin man. Jag låg nyopererad på vår 10-årsdag så firandet bestod då i att Fabian åt glass medan jag tittade på. Tur för mig att Fabian har någon slags överraskningsresa ordnad för nästa helg, så det har inte gått någon vidare nöd på mig än så länge! Ingen är ju mer spänd än jag, för han är rätt bra på det här med presenter och jag blir alltid lika överraskad som bortskämd… #fortsättningföljer

Resan till trots styrde vi lite hastigt och lustigt upp dejt igår, som för att fira allting ändå. Förstås att vi dreamteamat i 10 år men också för jag börjar återhämta mig (att jag kan tugga mat igen), för att Fabian har fått ett nytt jobb, för att jag gjort ännu en lönsam försäljning, för att Fabians grava cellförändring opererats bort i sin helhet utan spridning och för att det är VÅR. Allt tack vare en fin klasskompis till mig som spontant ville låna barnen i några timmar. No probllama, svarade vi ;)

Initialt hade vi tänkt sova bort hela barnpassningen (det här med sömn är som bekant sällan ett överflöd för småbarnsföräldrar) men jag är glad att vi i stället tog bussen ned på stan för en lunch på tu man hand i vårsolen.


Elsas Coffeeshop. Ett matcafé mitt emot Boulognerskogen. Vi åt och drack i omgångar ända tills eftermiddagen tog slut. En hasselnötslatte, en vegansk vaniljlatte, en kycklingsallad, en vegansk sallad, en semmelvåffla och en flaska kombucha. Allt i långsam takt, med ögon för varandra och fina samtal om allt man inte hinner prata om när barnen annars pockar på ens uppmärksamhet. Fint!

IMG_0096.JPG
IMG_0092.JPG
IMG_0094.JPG
IMG_0095.JPG
IMG_0097.JPG

Vi kunde nästan rulla därifrån, så mätta var vi, men vi tog en promenad genom parken för att lättare kunna andas igen. Vårsolen hade gått i dvala men marsluften var frisk och tacksamheten enorm över att ha vänner som vill vara kompis med ens barn. Finns det något finare?!

IMG_0099.JPG
IMG_0100.JPG
IMG_0101.JPG
IMG_0103.JPG

Hur barnen hade haft det? Nästan bättre än vi, verkar det som. För de var lika glada som trötta när vi hämtade hem dem. De hade först fått lekparkslek och matsäck, sedan Kapten Kalsong-maraton, mellanmål och kurragömma i Felicias tvårummare. Att leka monster under hennes säng och stoppa pinnar i brevinkastet hade visst också varit en höjdare. Nordeuropas bästa barnvakt!

IMG_0106.JPG
IMG_0107.JPG

Felicia har förresten en imponerande samling healingstenar och häxan i mig blev akut nyfiken på det här fenomenet. Hur lär jag mig mer? Min egen svärmor känns spontant som en utmärkt källa till kunskap i det här fallet. Anne? Någon annan?

IMG_0109.JPG

Fina detaljer i naturmaterial slår aldrig fel för att jag ska trivas. När vi bjöds på kaffe stannade vi förstås så länge vi bara kunde.

IMG_0110.JPG
IMG_0113.JPG

Hem gick vi lagom till att solen började gå ned och den ena var mer färdig med dagen än den andra. Från att ha legat på soffan i nio dagar var det minst sagt en omvälvande upplevelse att ens prata med folk en hel dag och ännu mer att vara uppegående. Men energin börjar rinna till i kroppen och jag kan inte vänta på att få använda den mer. Äntligen!

IMG_0114.JPG
IMG_0116.JPG
IMG_0115.JPG

/Jessica

En tröstande nåldyna

Jag har gjort en käkoperation och är allt annat än på benen. Stora delar av dygnet sover jag bort, men vakentiden idag har jag skingrat tankarna från smärtan med att sy den här nåldynan för hand. Lite skev men rar och med varma färger.

Eftersom jag saknade vadd fyllde jag den med riskorn, så den hade lika gärna kunnat vara någon slags stresspåse. Tur att handarbetena som nålarna är till för fyller samma avkopplande funktion!

IMG_9908.JPG
IMG_9909.JPG

/Jessica

Inspirerad med våren

IMG_9891.JPG

Solen är tillbaka. Den skiner på mig när jag går både till och från konstskolan, i skarp kontrast till hur det varit de senaste vintermånaderna. Den skiner också i mig på många sätt. Som glädje och som inspiration, framför allt. För det riktigt flödar av den varan just nu.

Jag har förkovrat mig i skolbibliotekets konstlitteratur. I skulpturkursen som pågår har vi nämligen, som en avslutande uppgift, ombetts ta avstamp ur ett annat konstnärskap för att själva göra valfri skulptur i valfria material. Läskigt. Jag jobbar sällan tredimensionellt och har hittills skulpterat inom givna ramar, så att plötsligt få flera veckor till något väldigt fritt har krävt både tankeverksamhet och beslutsamhet.

Tur att biblioteket är fyllt till bredden!

IMG_9893.JPG
IMG_9899.JPG
Jag är en skog i en vas.

Jag är en skog i en vas.

Magi. Ni vet det där då man hör att någon ler på andra sidan samtalet.

Magi. Ni vet det där då man hör att någon ler på andra sidan samtalet.

Det är tö och jag kommer fram.

Det är tö och jag kommer fram.

“Det är tö och jag kommer fram”…

…läste jag i Jesper Walderstens fina bok POEM, och kände att min tillvaro just nu inte kunde sammanfattas bättre än så. Trots den höga igenkänningsfaktorn i alla texter och det fantastiska formspråket valde jag efter många timmar med böcker i knäet att influeras av keramiken Gustaf Nordenskiöld till min skoluppgift. Jag gillar strukturen i kollektionen Mallrik och hur han binder ihop leran med rep i kollektionen Hedenhös och valde därför att göra någon slags hybrid i Jessicaversion. Så jag har ägnat en första eftermiddag i keramiksalen igen.

Ä N T L I G E N. Drejskivan har gått på högvarv och en keramikbas till min skulptur har blivit till.

IMG_9900.JPG
IMG_9901.JPG

Skålen, som sedan bilderna togs fått både struktur och hål för textil, står nu på tork i väntan på skröjbränning.


En får inte vara sysslolös så jag byggde mig förresten en värmeljushållare för att få tiden att gå. Först formgav jag ljushållaren i lera för att sedan hälla på en silikonkappa. Nu har den stelnat och jag har precis provgjutit en första gipsmodell. Fin, va? Silikonformen håller nog till min död så jag funderar friskt kring vad jag ska gjuta i för material härnäst. Betong? Alginat?

IMG_9902.JPG
IMG_9903.JPG

Inspirerad, var ordet.

/Jessica

En måndag i februari

Egentligen skulle jag har varit sjukskriven nu. Jag hade en operation inbokad i fredags som blev uppskjuten med kort varsel, så jag njuter av att få vara i skolan några dagar till i stället för hemma i sjuksängen. Särskilt just denna måndag, för vi målar inget mindre än naturstilleben, och vad passar en vinterduven Jessica bättre? Bland tulpaner och blodhäggskvistar, lökar och doftpelargoner har jag alltså suttit insvept i mina skönaste kläder och målat av bladverk och grenar. Bra måndag!

So I said to myself — I’ll paint what I see — what the flower is to me but I’ll paint it big and they will be surprised into taking time to look at it — I will make even busy New-Yorkers take time to see what I see of flowers.
— Georgia O'keeffe (1887 – 1986)
IMG_9789.JPG
IMG_9790.JPG
IMG_9797.JPG
IMG_9794.JPG
IMG_9791.JPG
IMG_9795.JPG
IMG_9792.JPG

Det är inte många penseldrag jag egentligen blivit nöjd med idag men det har inte spelat någon roll. Annat var viktigare. Känslan. Att få blanda till kulörer i stillsamhet. Att få vispa runt mårdhårspenseln i vattenmuggen. Att få fokusera på ljuset över en blodhäggsknopp och att lika ofta få vila blicken på innergårdens småfåglar genom fönstret. Det var flera månader sedan jag målade nu och saknaden till måleriet riktigt sjöng i kroppen. Och längtan efter våren, förstås.

En behovsorienterad önskelista

Om någon (hej mamma…) får för sig att ge mig en 29-årspresent den 6 mars kommer här en behovsorienterad önskelista som fylls på löpande i takt med att jag kommer på nödvändigheter:

Huvudgavel
 1. SKURHINK I ZINK
  Jag har länge behövt en ny skurhink men jag har inte velat köpa en i plast. De stålhinkar jag kikat på har saknat plats för urvridning men Granit har en

 2. HUVUDGAVEL AV TRÄ
  Vi behöver en mer rejäl huvudgavel för att kunna luta oss vid kvällsläsning. Den vi har idag har spjälor med väldigt breda mellanrum som vi sjunker ned i. Min man fick upp ögonen för den här drömmiga av mangoträ och rotting, och jag är (nästan) beredd att byta ut hela honom för att ha råd med en.

 3. BRODERIRAMAR I TRÄ
  Alla storlekar är av intresse, för de går åt som smör i min verksamhet. Jag gillar uttrycket i ett broderi när den finns kvar i sin sybåge, varför jag oftast säljer broderierna så. Det belyser processen broderiet tagits fram i och är en fin kontrast till alla kvadratiska ramar folk annars har på väggarna.

 4. RÖDVIN
  Ekologiskt!

 5. EKOLOGISKA HYGIENARTIKLAR
  Sådant som ändå går åt är fint att slippa köpa själv. Här kommer tips på saker som används på daglig basis hemma i badrummen:

  1. Aleppotvål (ju högre procentandel lagerbärsolja desto bättre!)

  2. Mandelolja (både jag och min man använder det till all vår ansiktsvård så det går åt en del…)

  3. Bambutandborstar (vi har provat både Humble Brush och Bambutandborsten och varit lika nöjd med båda)

  4. Eteriska oljor (gärna tea tree-olja)

  5. Skin food från Weleda (används av hela familjen och finns att köpa lite varstans, både i ekobutiker och på vanliga apotek)

 6. SVART MATTVARP
  Här kommer nog min till synes mest udda önskan men jag vill väldigt gärna väva på svart eller i alla fall mörkgrå mattvarp men en rulle kostar ett par hundralappar och jag har redan två (oblekta) hemma så jag kan bara inte motivera ett nyköp innan de är slut. Vilket de lär bli typ år 2068.

 7. RENOVERINGSMATERIAL
  Allt som kan behövas till ytrenoveringen av vårt radhus. Tak- och väggfärg, rollerset, golvskyddspapp, trägolv, lister o.s.v. Presentkort?

 8. VÅRSKOR
  Jag gillar som bekant Kavatskor och har en skinnmodell för varje säsong förutom det där mellanläget. När den kängtunga vintern sedan länge övergått i vår men det ännu inte blivit sandalvarmt. Det jag tror mig sakna är Holmen EP ljusbrun i storlek 38.
  PS. Förlåt för priset.

Senast uppdaterad: 2019-02-15

Second hand och synliga lagningar

Min second hand-utmaning för 2019 går som på räls och jag fyndar ju DÖDSFINT för småslantar. Kolla in mina senaste behov som Tradera i vanlig ordning lyckades fylla. ↓ En chunky ullkofta, en mindre ryggsäck till skoldagarna och ett par lösa jeans. Jag ser fram emot en vår i de här kläderna.

297876795_b59b2ea7-3205-4aa2-be8e-52498ea7bfb6.jpg
298411092_12a88368-d90d-4809-a206-40479fc8d7ed.jpg
298170655_4b6998de-4974-450e-a5a5-67ebdeb990ed.jpg

Jag är förresten inget fan av superslitna byxor, men bestämde mig för att prova laga dem lite med sashiko mending. Jag lagar alltid våra kläder, men kämpar hårt för att få till så diskreta lagningar som möjligt. Efter att ha pratat med en kollega i Hemslöjdsföreningen fick jag tips om just SYNLIGA lagningar och blev helt tagen efter att ha finkammat Internet efter alla tips som fanns att tillgå.

ARTSY men RART.

Min ständigt påfyllda Pinteresttavla .

Min ständigt påfyllda Pinteresttavla.

/Jessica

Torkad grönska som ögongodis

Vintern är vacker. Särskilt i år. Det har varit många minusgrader och ett tjockt, kritvitt snötäcke med plogade snöberg höga som hus över hela staden. Det har pågått så länge att jag glömt bort hur slask ser ut, så jag borde vara glad. Tacksam. Inte minst för barnens skull, som kan åka pulka till skolan varje dag. Hade vi haft kvar vår spark hade den använts flitigt.

Jag borde som sagt vara tacksam. Och på många plan är jag väl det, för slask hade förmodligen känts hundra gånger värre, men jag kan inte låta bli att gå i dvala hela vinterhalvåret. På alla plan. Jag fryser, jag är trött och jag håller mig helst hemma. När jag sommartid gärna tar en löprunda kl. 21.30 för att solen fortfarande värmer har jag så här års redan gått och lagt mig med barnen. Naturen är som bekant min allra största källa till inspiration men just nu ligger den nedbäddad. Gömd under frost och ofruktsamhet.

Med det sagt längtar jag innerligt till våren. Så att inspirationen riktigt kan flöda igen.

Tills världen väljer att tina upp nöjer jag mig med grönska inomhus. Förutom alla mina krukväxter gillar jag också snittblommor. Runt om i hemmet finns därför torkade kvistar från alla fina tillställningar jag varit med om. Mitt bröllop för åtta år sedan. Ebbes ettårsbukett. Nyårsdukningen hos min bästa vän. Min första ros från Fabian. En fjällsippa från Kungsleden. Det senaste tillskottet är några av de fina vernissageblommor jag fick efter konstutställningen Vem är jag bland alla andra? och jag njuter så av dem allihop.

IMG_9162.JPG
IMG_9127.JPG

/Jessica

Färgglatt på feministfest

Bia: “Vad gör du ikväll?”
Jag: ”Jag är inte färdig inför utställningen i morgon så jag behöver nog väva hela natten. Och dricka vin, som tröst. Vill du komma och heja på?”
Bia: ”Ja!! Felicia kommer också!”

Så kom de båda. Trots flera kilometers promenad i yvig snöstorm utomhus. Med morgonrockar, nagellack, ansiktsmask, vinflaskor och ostbricka under armen. De höll hemmaspa, gosade med min midnattsvakna treåring och höll mig sällskap 19.00 - 04.30 (!). Medan jag arbetade fram 50 x 50 cm väggbonad och pysslade ihop små prislappar såg de till att mitt vinglas var påfyllt och värmeljusen tända. De skrattade högt och höll mina tankar på värkande slöjdarmar långt, långt borta. Vilka kämpar! Jag hade nog inte orkat väva klart om det inte vore för de här pärlorna och deras odelade uppmärksamhet.

IMG_9272.JPG
IMG_9273.JPG

Väven blev färdig till slut och även om den inte blev som planerat kommer jag alltid att se deras självklara vänskap i den färgglada ullväven. För färgglad är den, mer än något jag tidigare gjort. Mer skev än något jag tidigare gjort, men det är så befriande att jag börjat våga släppa på perfektionismen som annars brukar svida i fingrarna på mig.

IMG_9406.JPG
IMG_9408.JPG
IMG_9407.JPG
IMG_9405.JPG
IMG_9410.JPG
IMG_9409.JPG

Separatistisk Feministfest

Väven och mina handtryckta tygkassar tog jag med mig till Söders Källa där den nystartade föreningen FemFest Gävleborg anordnade en separatistisk feministfest. Kvällen bjöd förutom konstutställning och marknad också på grymma framträdanden, workshops, underbart god mat och quiz. Jag blev av föreningen tillfrågad om att ansvara för konst- och marknadsdelen och den här typen av ideellt arbete fick ett rungande JA från min sida och det hela blev nog ett uppskattat inslag på kvällen. Stämningen var fantastisk (så peppig!), festprogrammet var perfekt och kvällen var en som alla borde få uppleva. Att biljetterna blev slutsålda vittnar om intresset för den här typen av evenemang så jag hoppas att fler vågar ta liknande initiativ! Och att de bjuder in mig ;)

IMG_9391.JPG
IMG_9393.JPG
IMG_9395.JPG
IMG_9396.JPG

/Jessica

Screentryckeri

Januari går mot sitt slut och jag har spenderat merparten av den i konstnärsverkstaden hos ateljéföreningen GAFFEL som håller till i industrihuset Vävaren, en inspirerande tegelbyggnad från år 1852. I ateljéföreningen finns förutom just ateljéer också screenverkstad, fotostudio, snickeri, metallverkstad, ljudutrustning, glasugn, keramikugn, projektrum, datorutrustning och bronsgjutning. ALLT JAG BEHÖVER när jag så småningom slutar på Konstskolan, så jag blev medlem ögonaböj. Kul!

Skolan bjuder på en kurs i screentryckeri i skrivande stund och jag har haft det hur njutigt som helst varenda dag.

IMG_8811.JPG
IMG_8812.JPG
IMG_8814.JPG

Jag började kursen med att framställa mina tryckoriginal och jag har inte helt oväntat fastnat för just textiltryck och lämnat pappers-, metall- och trätryck åt sidan. Text art blev temat för mina arbeten och resultatet blev tryckta tyger och framför allt tygkassar. Veckorna har rusat fram och jag har lärt mig jättemycket, både av min screentryckslärare och av alla misstag jag själv råkat göra på vägen.

 • Digital originalframställning på laserfilm

 • Beskiktning av tryckram med fotoemulsion och tråg

 • Mörkrumstorkning

 • UV-belysning i vakuumbord

 • Högtrycksrengöring i sköljskåp

 • Mangling av textilier

 • Screentryckning med rakel i tryckram

 • Värmefixering

Det är många moment för att få till ett färdigt tryck, särskilt vad gäller för- och efterarbetet. Därför har jag föredragit att få upp en ordentlig produktion när jag ändå varit igång. Jag har hittills hunnit göra hela 76 (!) stycken tryck i blandade storlekar och färger och då har jag ändå en hel vecka kvar att spendera i verkstaden innan jag behöver återvända till den ordinarie verksamheten på Konstskolan igen.

Tankeverksamhet pågår. Jag fick lära mig hur man gör mönsterrapporter!

Tankeverksamhet pågår. Jag fick lära mig hur man gör mönsterrapporter!

Tryckraklar.

Tryckraklar.

Tryckramar.

Tryckramar.

Många idéer har trängts i huvudet. Det blev enklare att få några av dem utlagda framför sig.

Många idéer har trängts i huvudet. Det blev enklare att få några av dem utlagda framför sig.

Min art partner in crime Felicia ställde upp som underhållare.

Min art partner in crime Felicia ställde upp som underhållare.

Provtryckning. Allt för att se hur ramen släpper igenom färgen och hur det färdiga resultatet skulle komma att bli.

Provtryckning. Allt för att se hur ramen släpper igenom färgen och hur det färdiga resultatet skulle komma att bli.

IMG_9042.JPG
IMG_9040.JPG

Jag tryckte min logotyp, ett citat jag aldrig vill glömma, en bläckteckning jag gjorde i höstas och framför allt två olika texttryck till tygkassar. Det blev många tygkassar men jag vill redan göra fler. Det var så KUL! Några av dem ska jag spara åt mig själv (jag har några broderi-idéer) men resten kommer inom kort ut till försäljning! :)

IMG_9043.JPG
IMG_9046.JPG
IMG_9044.JPG
IMG_9129.JPG
blob

Jag är nöjd! Det är första gången jag screentrycker men jag är glad åt medlemskapet jag skaffade i ateljéföreningen GAFFEL så att jag kan komma tillbaka hur många gånger jag vill. Idéerna står bokstavligt talat på kö och nu handlar det mest om hur jag ska prioritera min tid för att åstadkomma allt inom en överskådlig framtid. Önska mig lycka till!

Det här med att välja bra vänner

Alltså. Det här är FÖR fint för att inte få ett helt eget inlägg. Min duktiga klasskompis Emelie Farkas har, utan min vetskap, grävt i mina bortglömda Facebook-album och ritat av ett foto åt mig!

Emelie Farkas ritar av Wilton Ullström
294106_10150274250156865_3063268_n.jpg

Fotot är ett av de första, på mitt första barn och som ligger mig oerhört varmt om hjärtat, så att få bilden som blyertsskiss fick både mig och sedan konstnären att börja grina mitt i skolkorridoren. 

Bra vän. Bra överraskning. Bra fredag.

Det är med sådan tacksamhet över alla fina människor jag mött det senaste året jag nu tar helg och vilar från alla intryck. Bilden tar jag förstås hem och ramar in. Den kommer att få en sådan HEDERSPLATS hemma i radhuset ❤️