Vänd vindarna

Vädring, alltså! Vilken grej för miljöhjärtat mitt. Helst hade jag velat ha en hel klädställning ute på vår loftgång, men tillsvidare reder vi oss utmärkt med den här lilla vädringshängaren från Clas Ohlson!

Den 70-kroniga investeringen har halverat mängden tvätt här hemma och det är toppen ur fler aspekter än att jag slipper höra maskinen centrifugera...

Det är bättre för miljön

Ett halverat antal tvättmaskiner innebär i vårt fall en besparing på 4'450 liter vatten och 75 kWh per år. Då har vi ändå en ny maskin från 2017 som anpassar både vatten- och energiförbrukning efter innehållet och som energimässigt är i toppklass (A+++).

Det är bättre för plaggen

Att maskintvätta kläder sliter mycket på plaggen (och då ska vi inte tala om torktumlingsprocessen). Att vi istället vädrar när plaggen behöver en uppfräschning besparar vi både miljön och plånboken från nyinköp över tid.

Det är bättre för min man

Fabian älskar sina vädrade plagg. Och han bara måste få kommentera det varje gång, hur friskt det doftar efter en natt utomhus och hur fräscht det känns att dra på sig en svinkall tröja efter duschen. (Det skulle aldrig falla mig in, jäkla galning!).

Vi började med regelbunden vädring när vår ullgarderob blev större. Ull är ett fantastiskt naturmaterial som är självrenande och gör bäst sitt jobb när det får just vädras.

Men fläckar kan väl inte vädras bort?

Nä. I den bästa av världar, men nä. Tyvärr. De får punkttvättas! (Säger man det högt låter det förresten som pungtvätt). Vi använder galltvål, både fast och flytande. Vid svåra fläckar får det gärna gosa med galltvål en stund innan plagget sköljs ur och körs i maskinen. För vi använder den gärna. Men när den behövs :)

PS. Vilka sa punkttvätt högt för dig själv?