Filmjölksbröd i långpanna

Jag måste få dela med mig av ett recept på ett superenkelt filmjölksbröd till alla er som är brödätare. Allt är sådant vi brukar ha hemma förutom just filmjölken, men den fanns till ett kort-datum-pris på mataffären så jag kunde inte låta bli att sno ihop en deg. Det misslyckas aldrig, behöver varken knådas eller jäsa och det blir rulla-med-ögonen-gott varje gång!

Receptet fick jag av en förskollärare på föräldrakooperativet efter att ha smakat en nybakad skiva till mellanmål. Det var ett njutigt arbetspass för mig som förälder!

Du behöver

  • 1 liter filmjölk
  • 1 kg rågsikt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mörk sirap
  • 2 tsk brödkryddor
  • 3 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • Rapsolja

Bakning

  1. Blanda alla ingredienser i en stor bunke och rör ihop till en deg.
  2. Skopa ur degen i en smord långpanna och släta till degytan med baksidan av en sked (för enkelhetens skull doppad i rapsoljan, brödet får då dessutom en fin yta).
  3. Grädda i 100°C i cirka 45 minuter.
  4. Höj därefter värmen till 175°C och grädda i ytterligare 30 minuter.
  5. Låt svalna under bakduk.
  6. Bjud in alla du känner på en kvällsmacka och njut!

Receptet räcker till en vanlig långpanna.

Obs! 25 % är uppätet redan efter första halvtimmen i ett hushåll på fyra hungriga personer. ;)