Bullet journaling

Ni vet när man tappat fotfästet och behöver hitta tillbaka igen? Till sig själv, till rätt fokus, till bra rutiner? Bakgrund: Jag har länge försökt minimera antalet överflödiga prylar i mitt hem för att kunna andas bättre. Kläder, leksaker, köksapparater, böcker, filmer, tidningar, ljuslyktor, badrumsskåpet, smycken och krimskrams har rensats hårt.

Även familjelogistiken har bantats ned till ett absolut men nödvändigt (?) minimum. Det var inte längesedan jag själv skrotade en lifesaver: Min riktigt tjocka läderkalender, proppad med post it-lappar, pilar och fastgemade utskrifter. "Bättre för miljön", tänkte jag och blev envist digital.

Kom ihåg-listor skrivs nu istället som hastigast i telefonen. Kalendern är digital och synkroniserad med både makens, jobbkalendern och föräldrakooperativet. Jag har appar för olika ändamål. En för träning, en annan för menscykeln och en tredje för ekonomin. Jag fotograferar sådant jag vill komma ihåg, försöker peta in det i olika mappar för att kunna hitta tillbaka.

Pust och stånk. Vad hände med överblicken? Det är ju den jag saknar nu. Visst, en bra dag hänger jag med i min egen planering på alla dess olika platser - men när man tappat bort sig då? När man inte längre vet vilken dag det är för att man vakat vid en sjukhussäng? När man efter huvudräkning inser att flytten som känns som månader bort i själva verket bara ligger fem veckor framåt i tiden? När man inte vet om man ska prioritera skolstart eller flyttpackning eller åtminstone NÅGRA lediga dagar med barnen? Har jag glömt något? Har jag glömt någon? Kan jag ta hjälp av mitt organisatoriska jag för att styra upp oredan i skallen?

När åskan dånade som bäst slog det mig som en blixt från klar himmel (no pun intended):

  • Jag gillar listor.
  • Jag gillar dokumentation.
  • Jag gillar färg och form.
  • Jag gillar egentid.
  • Jag gillar reflektion.
  • Jag gillar ordning och reda.

Då köpte jag på mig prylar igen. Sådana jag för bara ett halvår sedan gjorde mig av med. Men istället för att köpa en kalender och ett annat anteckningsblock och en tredje handlingslista och en fjärde dagbok köpte jag mig idag en bullet journal.

IMG_0994.JPG
IMG_0995.JPG

Vi är redan kompisar. Jag har krafsat ned årshjul för mitt företag, lång- och kortsiktiga personliga mål, månads- och veckoplaneringar, stående kom ihåg- och packlistor, bra matlistor, citat som jag för mitt liv inte vill glömma bort, saker jag vill unna mig själv varje dag, vilka mått vårt blivande radhus har överallt, allt jag gillar hos Fabian, vilka böcker jag vill läsa, saker jag kan göra när jag behöver varva ned och vad jag vill spara pengar till.

En bok om livet!

Nördigt? Javisst! Men precis vad jag behöver nu. Aldrig, aldrig vill jag välja bort det handskrivna igen. Det kan byta format och rutin bäst det vill, men i vår digitala värld är det något visst över att få plita ned något analogt. Varje varsamt skriven krokig liten bokstav påminner mig om vikten att sakta ned och stanna upp. Om att andas, överblicka och ta kommandot.

Om att äga sina dagar och innehållet i dem.