Oro och bubbel

Känsliga läsare varnas: Inlägget innehåller bilder på ett litet sår, lite blod och fem stygn.

IMG_1308.JPG

Jag har haft ett födelsemärke på mitt vänstra smalben som förändrats. Från att ha varit litet, runt och brunt har det över tid (ett år?) blivit aningen mer högsmalt och framför allt övergått till svartbrun.

Jag fick hudförändringen dermatoskoperad för tre veckor sedan. Svaret som jag fick från Hudkliniken för två veckor sedan var misstänkt melanom. Excision skulle ske snarast och snabbsvarsanalys begärdes enligt det standardiserade vårdförloppet vid cancermisstanke. Det opererades bort samma eftermiddag.

IMG_1309.JPG
IMG_1310.JPG

Klump i magen.

Jag är 28 år – kan jag verkligen ha hudcancer? I den där lilla pricken? Jag som aldrig solar för att bli brun (jag lyckas ändå inte). Jag som inte åkt på solsemester sedan 2010. Jag som är så noga med solskyddsfaktor. Eller? När jag tänker efter inser jag att det bara är barnen som smörjs från topp till tå. På mig själv får sig bara näsan och axlarna lite solskyddskräm. Eller "mojs" som barnen säger.

IMG_1312.JPG

I måndags fick jag provsvar från patologen.Det var en melanocytär tumör som blev bortopererad från mitt smalben. Ingen spridning kan ses. Förutom hudkontroll hos läkare för att ev. hitta fler förändringar är den här korta men oroliga resa ÖVER.

-

Blandade känslor och reaktioner, som alltid när man pratar sådant här. Mina anhöriga dansade segerdans av lättnad. Jag grinade istället som ett barn, tacksam över att allt blev radikalt borttaget men mest fundersam över vad som kanske hänt om jag inte sökt läkarvård för mitt lilla och egentligen rätt så beskedliga födelsemärke.

Många har varit så fina i min väntan. Särskilt Paulina, Stella, Johanna och Elin. Och mina föräldrar. Tack!

Paulina körde hit så fort hon hörde de goda nyheterna. Förstås. Alla borde ha en Paulina i sitt liv.

IMG_1074.JPG

Med alkoholfritt bubbel sprutandes från min balkong åt vi jordgubbar och vädrade ur våra lättade bröstkorgar i måndagskvällens solnedgång. Om livet och allt som är bra däri när man inte har något att oroa sig för. ❤️