Visitkort och tankar om black friday

Nya visitkort. En välbehövlig beställning, för i januari medverkar jag i min första konstutställning och hoppas att många ska gå åt :) Jag hann ta ut svängarna åt både höger och vänster i sju olika utföranden innan jag till slut landade i den här jordnära varianten. Visst blev det bra?

Akvarellgrönska + stilren svärta + kraftpapper = SANT.

Visitkort framsida
Visitkort baksida

Den här beställningen lades under black friday. Mitt enda köp var alltså ett som ändå skulle göras, vilket borde vara rimligt. Jag kan trots det inte låta bli att ha lite klimatångest över att min studentplånbok har bidragit till det elände som black friday medför.

För konsumtion kräver produktion och produktion kräver resurser - något vi inte har men något vi verkar tro att vi har.

Särskilt när konsumtion övergått till överkonsumtion i stora delar av världen.

Jag har länge smakat på konceptet att ha ett köpfritt år. Jag har argumenterat vilt med mig själv kring hur det skulle gå att genomföra i praktiken men inser varje gång att det tyvärr är en omöjlighet. Resultatet av min monolog? Jag försöker inte alls. Inte ens lite. Visst handlar jag ekologiskt i den mån det finns utbud och gärna second hand. Jag tänker också både en och två gånger om jag verkligen behöver prylen jag står och håller i handen - men det räcker ju inte.

Enligt SEI:s och WWF:s klimatkalkylator lever jag som om jag hade 2,2 jordklot. Bam! Mina utsläpp uppges vara 4,99 ton CO2e varje år. Drygt 2 ton är ingenting jag själv kan påverka (det är samhällets gemensamma klimatpåverkan från den offentliga sektorns verksamheter som skolor, sjukvård, vägar, försvar och administration), men resten kan jag ju faktiskt bestämma över helt och hållet. Som ni ser är det just prylarna jag gör bäst att ta tag i!

Klimatkalkylatorn

Både moder jord och nämnda studentplånbok skulle må så mycket bättre om jag tog tag i det här på riktigt och inte bara hälften av gångerna. Jag har redan konstaterat att ett totalt köpstopp inte är görbart men hela black friday-grejen (och black weekend) (och black week…) (vad kommer härnäst?) har varit en fin eld i baken.

Min kompromiss? Jag tänker mig ett 2019 fritt från nyinköp!

  • Det som går att handlas second hand ska fyndas second hand. Loppisar, Tradera, köp och säljgrupper på Facebook, second hand-butiker, klädbytardagar, you name it. Med god planering är det fullt möjligt.

  • Handgjort är också okej. Jag gillar ju småföretagande!

  • Det jag inte lyckas hitta second hand eller handgjort måste jag kunna köpa utan att ge mig själv dåligt samvete. Typ mat, för att nämna det viktigaste, hehe. Jag förutspår en ekonomisk vinst av den första punkten vilket ju är en utmärkt anledning att bara kosta på mig de bästa alternativen vid nyinköpen.

Jag har inte ens stämt av det här med min man mer än att jag förut nämnde att jag skulle vilja göra en sport av att enbart köpa födelsedagspresenter second hand. Det tyckte han lät nice, men han är å andra sidan inte den av oss som köper alla födelsedagspresenter här hemma ;)

Vad säger du, Fabian? Jag vill ju bespara klimatet och du vill ju bespara våra slantar. Vi kör, va?