Fyra studiebesök i konst-Gävle

Som konstelev hör det till att göra studiebesök. Under veckan som gått har vi därför fått guidade turer och kommit bakom kulisserna på fyra av de stora konstplatserna här i stan, och jag tänkte dela med mig av dem allihop. Spänn fast säkerhetsbältena för här kommer ett ordentligt utlägg!

1. LÄNSMUSEET GÄVLEBORG

IMG_2140.JPG
IMG_2139.JPG

Mitt älskade länsmuseum. Jag trodde att jag kände dig och alla dina många våningsplan, men tji fick jag. För nu har en intendent lärt mig så mycket mer om hur man driver hela kongkarongen. Vilka pengar det handlar om, hur verk köps in och vad som avgör vilka det blir, vilken millimeterprecision det handlar om när verken hängs och monteras. Hur varenda detalj har både en och många tankar bakom sig. Och vilket brett uppdrag som ligger i deras händer.

Museet har förutom en stor samling svensk konst också keramik, foto, tapeter, möbler, arkeologiska föremål och textilier. De arbetar med kulturarvsfrågor inom byggnadsvård, arkeologi, kulturturism och pedagogik och med både rådgivning och olika uppdrag i skolor, för privatpersoner och i samverkan med föreningar och företag. Allt för att lyfta fram länets kulturarv på olika sätt. 

Jag har också fått lära mig hur vårt länsmuseum faktiskt utmärker sig från andra länsmuseer runtom i landet. Det känns fint, att ha så nära tillgång till ett av dem bättre. Jag ser fram emot att komma dit fler gånger med nya ögon. 

IMG_2138.JPG

Det är något särskilt med museibutiker. Jag kan stå i timmar och vila min blick på allt det välgjorda. Det är ett utmärkt ställe att hitta lite mer unika presenter och eftersom min tvååring snart fyller tre köpte jag en fantastiskt fin gosedjurshund (fylld med linfrön att värma i micron) sydd av kvinnor i Nepal genom Afro Art. Han har två andra därifrån sedan tidigare som han tycker väldigt mycket om (och alla goda ting är ju tre). 


2. GÄVLE KONSTCENTRUM

IMG_2197.JPG
IMG_2198.JPG
IMG_2196.JPG

Det här studiebesöket lämnade vi inte ens huset för att göra – Konstskolan jag går på delar lokaler med Gävle Konstcentrum. Jag har sett samtliga utställningar på sista tiden men fick tack vare en längre presentation av verksamheten och en guidad rundvandring se även konstcentrum med nya ögon. Kul! De ansvarar inte bara för den konsthall de löpande har utställningar i utan också över all konst som finns runtom i Gävle Kommun, både i offentliga lokaler och utomhus. 

Just nu ställer de ut Free or safe/Trygg eller fri av Issa Touma, som blev världens första fristadskonstnär i just lilla Gävle. Bara det är ju himla nämnvärt. Hans två år i trygghet från kriget i Syren är dock över och den här utställningen är någon slags avskedsgåva innan han måste tillbaka.

Tusen känslor.

(För den som är intresserad håller konstnären en finissage på Gävle Konstcentrum onsdagen den 29 augusti. Det bjuds på filmvisning och samtal med Issa om de händelser han varit med om i Aleppo under kriget.)


3. IDKA KULTURKIOSKEN

IMG_2265.JPG
IMG_2267.JPG

Det här var helt nytt för mig. Jag har bara hört talas om namnet utan att förstå vilka de är eller vad de gör, men det blev det ändring på efter mitt besök där! 

IDKA Kulturkiosken är alltså en förening i Gävle som står med ett konstgalleri för experimentell konst. De arrangerar förutom konstutställning också kurser, kulturevents, skollovsverksamhet, filmvisningar och konserter av olika slag. 

IMG_2268.JPG

Deras senaste projekt (Skutt18) är en gerillaslöjdsutställning på några platser i Gävle. Jag har sprungit förbi flera gånger utan att känna till vilket projekt som låg bakom det. 

Sjukt kul initiativ! 


4. SVERIGES FÄNGELSEMUSEUM

IMG_2266.JPG
IMG_2269.JPG
IMG_2270.JPG
IMG_2271.JPG
IMG_2273.JPG
IMG_2272.JPG
Isaac Grünewald  på Långholmen, 1926.

Isaac Grünewald på Långholmen, 1926.

Här finns klaustrofobiska gamla fängelseceller, fina Kafé Kåken och både ny och gammal fångkonst till försäljning.

Som den museibutiksälskare jag är köpte jag med mig en poster hem. Konstnären Isaac Grünewald målade originalet under sin fängelsevistelse på Långholmen 1926 och den kommer att bli snygg på den pampiga tavelväggen vi kommer att sätta upp i det nya radhuset!


Jag älskar sådant här. Och jag älskar att vi ska få åka till Stockholm på konstresor vid två tillfällen i höst. Och jag älskar ännu mer att vi ska få åka på en konstresa till någon av de europeiska huvudstäderna under vårterminen. Jag har av flera olika anledningar inte varit utomlands sedan 2010, men nu är det alltså dags! Förra årets elever åkte till Amsterdam och året innan blev det Berlin.

Vilken europeisk huvudstad borde vi åka till?