Konsthistoria och krokikurs

Jag har haft min första skoldag där jag var HELT SLUT när jag kom hem. Vimmelkantigt trött. Rådande förkylning spelar förstås in, men jag vill tro att jag hade stupat även en frisk dag.

Förmiddagen spenderade jag i en teorisal på en föreläsning om konsthistoria. En föreläsning om konstens utveckling ända från neandertalarna fram till den franska revolutionen, fullproppad med termer, namn och platser jag gärna vill lägga på minnet. Hur allt hänger ihop och hur det har utvecklats. Kul! Men ovant.

Eftermiddagen ägnade jag åt mitt livs första krokilektion! Det var... ja... UTMATTANDE. Jag hade alltså en nakenmodell framför mig och fick under tre timmar skissa av henne hur många gånger som helst. Med betoning på hur många gånger som helst. Jag hade säkert trettio skisser innan eftermiddagen var klar. Snabbt, snabbt skulle vi rita varenda vinkel och vrå innan hon inom några minuter bytte position, och minuterna var allt från 1 till 10 stycken. Jag har nog aldrig koncentrerat mig så intensivt under så lång sammanhängande tid i hela mitt liv! Blinkade jag ens? Inte undra på att jag nästan somnade när jag kom hem...

Stora ateljén redo för kroki. 

Stora ateljén redo för kroki. 

Skolan ber oss spara det vi gör, om inte annat i digitalt format. Dels för handledningens skull men också för oss själva och framtiden. Även om vi är missnöjda. Vi kommer att ha krokikurs varje måndag resten av utbildningen och det ska bli intressant att jämföra resultaten från igår med när jag är färdigutbildad!

Hehe... Varsågoda!

Hehe... Varsågoda!

Tröstfika behövdes. På rasten orkade vi knappt prata med varandra.

Tröstfika behövdes. På rasten orkade vi knappt prata med varandra.

Tidigare konstelever har varnat oss ettor för dessa måndagar. Att vi borde se krokikursen som högstadiets mattelektioner, man lär sig mycket men man gör hellre något annat. Kombinationen halvdagsföreläsning + halvdagskroki tar dessutom kål på en. ”Äh...” har jag tänkt, ganska van vid tentaveckor och deadlines, men efter en första måndag förstår jag nog vad de menar.

Jag hoppas bli sjukt mycket bättre på proportioner, anatomiskt skissande och ljussättning av den här kursen. Och så ska jag se till att aldrig ha planer på måndagskvällar så att jag bara kan cykla hem och sova ;)