Inspirerad med våren

IMG_9891.JPG

Solen är tillbaka. Den skiner på mig när jag går både till och från konstskolan, i skarp kontrast till hur det varit de senaste vintermånaderna. Den skiner också i mig på många sätt. Som glädje och som inspiration, framför allt. För det riktigt flödar av den varan just nu.

Jag har förkovrat mig i skolbibliotekets konstlitteratur. I skulpturkursen som pågår har vi nämligen, som en avslutande uppgift, ombetts ta avstamp ur ett annat konstnärskap för att själva göra valfri skulptur i valfria material. Läskigt. Jag jobbar sällan tredimensionellt och har hittills skulpterat inom givna ramar, så att plötsligt få flera veckor till något väldigt fritt har krävt både tankeverksamhet och beslutsamhet.

Tur att biblioteket är fyllt till bredden!

IMG_9893.JPG
IMG_9899.JPG
Jag är en skog i en vas.

Jag är en skog i en vas.

Magi. Ni vet det där då man hör att någon ler på andra sidan samtalet.

Magi. Ni vet det där då man hör att någon ler på andra sidan samtalet.

Det är tö och jag kommer fram.

Det är tö och jag kommer fram.

“Det är tö och jag kommer fram”…

…läste jag i Jesper Walderstens fina bok POEM, och kände att min tillvaro just nu inte kunde sammanfattas bättre än så. Trots den höga igenkänningsfaktorn i alla texter och det fantastiska formspråket valde jag efter många timmar med böcker i knäet att influeras av keramiken Gustaf Nordenskiöld till min skoluppgift. Jag gillar strukturen i kollektionen Mallrik och hur han binder ihop leran med rep i kollektionen Hedenhös och valde därför att göra någon slags hybrid i Jessicaversion. Så jag har ägnat en första eftermiddag i keramiksalen igen.

Ä N T L I G E N. Drejskivan har gått på högvarv och en keramikbas till min skulptur har blivit till.

IMG_9900.JPG
IMG_9901.JPG

Skålen, som sedan bilderna togs fått både struktur och hål för textil, står nu på tork i väntan på skröjbränning.


En får inte vara sysslolös så jag byggde mig förresten en värmeljushållare för att få tiden att gå. Först formgav jag ljushållaren i lera för att sedan hälla på en silikonkappa. Nu har den stelnat och jag har precis provgjutit en första gipsmodell. Fin, va? Silikonformen håller nog till min död så jag funderar friskt kring vad jag ska gjuta i för material härnäst. Betong? Alginat?

IMG_9902.JPG
IMG_9903.JPG

Inspirerad, var ordet.

/Jessica