Torkad grönska som ögongodis

Vintern är vacker. Särskilt i år. Det har varit många minusgrader och ett tjockt, kritvitt snötäcke med plogade snöberg höga som hus över hela staden. Det har pågått så länge att jag glömt bort hur slask ser ut, så jag borde vara glad. Tacksam. Inte minst för barnens skull, som kan åka pulka till skolan varje dag. Hade vi haft kvar vår spark hade den använts flitigt.

Jag borde som sagt vara tacksam. Och på många plan är jag väl det, för slask hade förmodligen känts hundra gånger värre, men jag kan inte låta bli att gå i dvala hela vinterhalvåret. På alla plan. Jag fryser, jag är trött och jag håller mig helst hemma. När jag sommartid gärna tar en löprunda kl. 21.30 för att solen fortfarande värmer har jag så här års redan gått och lagt mig med barnen. Naturen är som bekant min allra största källa till inspiration men just nu ligger den nedbäddad. Gömd under frost och ofruktsamhet.

Med det sagt längtar jag innerligt till våren. Så att inspirationen riktigt kan flöda igen.

Tills världen väljer att tina upp nöjer jag mig med grönska inomhus. Förutom alla mina krukväxter gillar jag också snittblommor. Runt om i hemmet finns därför torkade kvistar från alla fina tillställningar jag varit med om. Mitt bröllop för åtta år sedan. Ebbes ettårsbukett. Nyårsdukningen hos min bästa vän. Min första ros från Fabian. En fjällsippa från Kungsleden. Det senaste tillskottet är några av de fina vernissageblommor jag fick efter konstutställningen Vem är jag bland alla andra? och jag njuter så av dem allihop.

IMG_9162.JPG
IMG_9127.JPG

/Jessica

Skogsbad

Det har gjorts omfattande forskning på hur skogsvistelser påverkar människor och resultaten visar att de stärker våra immunförsvar, sänker stressnivåer och blodtryck, samt gör oss mindre deprimerade och aggressiva. Helt gratis och utan läkemedel.

IMG_5713.JPG
IMG_5709.JPG
IMG_5711.JPG
IMG_5707.JPG
IMG_5708.JPG
IMG_5704.JPG

För mig är det djupt avkopplande att vistas i skog och natur. Sådär ända-in-på-cellnivå-avkopplande. Det är få saker som är så effektfullt för att lyckas varva ned och ladda om. Särskilt om jag är där alldeles ensam. Det händer sällan, men ÅH vad jag uppskattar de stunderna. När det enda man hör är skogen och de egna fotstegen. Eller andetagen, om man sitter still.


Gott med smått

Wiltons nya köttätande växt har fått namnet Kirby och är redan en del av familjen. Nästan alla här hemma ser potentialen i tillskottet, förutom lillebror Ebbe som klippt av en av käftarna med en sax. Därför får han flytta in i ett miniväxthus. Kirby alltså. Och han har redan ätit två flugor. (Igen, Kirby alltså). Eller ätit och ätit... blivit MATAD med, rättare sagt! Vilket är stort. För Wilton har tyvärr svår insektsfobi.

Det hör visserligen ihop med att han fått anafylaktiska reaktioner på insektsbett sedan han var två år och har med sig medicin vart han än går, men rädslan sträcker sig alltså längre än så.

Att samme gosse därför ivrigt ser varje insekt som möjlig lunch åt sin nya fågelunge och självmant matar växten är så himla, himla BRA.

Kognitiv beteendeterapi, live från Södra Kungsgatan, hörni!

Blom- och själavård

Min lördag har ett blommigt fokus. Det är ett bra sätt att skingra tankar som far runt på. Lite omplantering, ny jord och blomsterhandel. Mycket vattning, pill och plock.

Wilton har önskat sig en köttätande växt och idag fick han en. Med skräckblandad förtjusning har han tagit hand om den hela dagen som ett litet husdjur.

Den heter Kirby. 😁

I mina jeans

"Du har en hemlis i fickan"

Ebbe stoppade ned sin knubbiga lilla tvåårshand i min jeansficka och såg både stolt och busigt på mig. Jag fick inte se efter, och i takt med dagen glömde jag faktiskt bort att jag bar runt på min sons hemlis.

Tills jag kom hem.

Lila syrénblomster. Efter en heldag i mina jeans.

Fina Ebbe. Han känner sin mor! Min bästa vän kallar mig inte för blomman utan anledning.

Lum lum

Det tar sig på balkongen! Notera gärna de små solrosbebisarna i lerkrukan. Det är Wiltons odlingar som reser sig mot himlen i stadig takt. Jag flyttade över en till toppen av kryddkrukan, som får gosa tillsammans med Fabians rosmarin, timjan, mynta och barnens smultron.

Gottigt och fint på samma gång!

Grön shopping

En bit utanför stan finns en kanonfin handelsträdgård. Min pappas sambo tog med mig dit förra året och jag blev frälst. De odlar obesprutade vår- och sommarblommor, grönsaker och kryddor på naturgödsel och man handlar direkt ur växthuset. Det finns också krukor och lösviktsjord till försäljning. De har generösa öppettider från att de öppnar i maj tills växthusen är tomma och vid säsongen slut skänker de en gåva för varje kund de haft till Läkare utan gränser! Kan det bli bättre? Vinnersjö Trädgård

Växthus på Vinnersjö Trädgård

En skottkärra full av blommor

Bra priser är det också! För 331 kr fick jag en skottkärra full med balkongblomster som ska växa sig stora.

Lekplats på Vinnersjö Trädgård

Till barnen finns en lekhörna. En sandhög med leksaker, en bondgård att springa runt på och gödselhögar för den som törs gå dit.

Hönsgård på Vinnersjö Trädgåd

Hönsgård på Vinnersjö Trädgård

Och fina små djur. ❤️

Att omplantera en kaktus

Jag gav mig på konststycket att omplantera en kaktus idag. Det var lättare sagt än gjort. Först och främst var jorden täckt av planteringsgrus, så att vända kaktusen upp och ned för att vicka loss innerkrukan var inte ett alternativ. Att lyfta kaktusen med bara händerna gav mig dessutom blodiga sticksår, för ingenstans på växten fanns något område fritt från taggar. Jag provade att använda grytvantar men taggarna blev som synålar rakt igenom både vantar och händer.

Till slut tog jag tjocka kartongbitar att krama om kaktusen med, men innerkrukan lossnade inte hur mycket jag än vickade på allt. Hade jag haft en hjälpande hand hade det säkert gått lättare, men jag stod där och balanserade den tunga kaktusen, dess steniga jord och innerkrukan satt stenhårt fast. Jag fick klippa (!) loss innerkrukan för att medelst kartong flytta över dess innehåll till den större lerkruka jag tagit fram.

Då kom jag till nästa steg, att fylla på med ny kaktusjord. Taggarna gjorde det svårt att nå fickorna att fylla jord med och det mesta av jorden fastnade i taggarna. Hur jag än pillade och ruskade med mina redan stuckna fingrar satt jorden kvar. Suck. Vid det här laget hade jag mycket hellre sett kaktusen förtvina i den första krukan.

Dagens överlevnadstips: Jag tog fram en gaffel! Med den kunde jag enkelt kamma taggarna utan att växten skadades, och jag kom ända längst in vid jordytan för att kunna trycka till den lite.

Jag använder en gaffel för att inte sticka mig

Kamma, kamma.

Jag använder en gaffel för att inte sticka mig

Klappa, klappa.

Tack du lilla gaffel för att du hjälpte mig idag. Jag ska aldrig mer omplantera en kaktus, men om jag tvingas göra det ska jag försöka minnas att du finns till hands!

Helglugn

Bageribagat bröd är ju godast en söndag Omhängning pågår

Ebbe får fyrkantiga ögon snart

Söndag förmiddag. Frukostbröd, omhängning av affischer jag köpt på konstutställningar i Stockholm och Ebbe som hittades här. På en köksstol 30 centimeter från teven. Då vet man att det är hög tid att aktivera barnen... Omplanteringen jag påbörjade tidigare i veckan behöver fortsätta så jag kvalade upp ärmarna och satte barnen i jobb.

En monstera har rotats och får nu komma i jord

Rötterna har tagit sig bra i vatten. Nu är det dags för jord!

I bild planterar jag en monsterastickling som en snäll granne har vattenrotat åt mig. Liv skapar liv och jag älskar att få se på.

Grönt är skönt

Omplantering pågår. Lerkrukor har skrubbats och blommor har trimmats och duschats. Nu är de ihopparade och mår redan bättre varenda en. Sexåringen fick feeling och ville samtidigt odla solrosor, så han satte ned sex frön i min minsta lerkruka för att se vad som händer.

Tidigare år har hans solrosor alltid slagit familjens rekord och blivit över två meter, så jag väljer att snällt lita på hans gröna små fingrar. 

Jorden tog slut när vi höll på som bäst så hälften av alla gröningar får så lov att vänta till i morgon.  Då får vi 44 liter ny jord att köra ned underarmarna i.

Odlingssäsongen kan börja

Med VAB kommer hushållssysslor. Igår styrde jag därför upp en första försådd inför årets odlingssäsong. Vi har flyttat från att ha en egen trädgård till att bo i en lägenhet mitt i stan, så att få till odling trots våra lite mer begränsade möjligheter kan vara lite av en utmaning. Förra året var vi med i projektet "Hållbara Ihop" som IKEA och WWF ordnade. 20 familjer från hela Sverige fick möjligheten att vara med, och tillsammans med ett team fick vi hem produkter som skulle hjälpa oss att leva mer hållbart. Ett par av produkterna vi då fick hem, bland mycket annat, var en odlingsenhet, ett minidrivhus och växtbelysning till de båda. Och jösses, vad bra allt drevs upp hemma på köksbänken när vi fick rätt förutsättningar!

När kryddväxterna blev stora hamnade de i lerkrukor på fönsterbrädan i köket för att enkelt kunna användas i matlagning. Blommor och tomatplantor flyttade ut på balkongen som blev himla lummig. I år gör vi samma sak, men har också fått möjlighet att delta i den stadsodling som Länsmuseet Gävleborg har styrt upp. De har pallkragar på museitomten och vi har fått fri tillgång till pallkrage nummer 16 hela säsongen!

Vi gör alltid barnen delaktiga i odlingen. Både sexåringen och tvååringen har fått vara med på en lagom nivå sedan deras första år. Inte nog med att de får en förståelse för hur man odlar sin egen mat, de växer mycket av att ansvara för egna projekt som med lite lagom ompyssling blir något spektakulärt. De blir så DJUPT stolta av att dra upp deras egenodlade morötter, eller när solrosfröet de en gång försiktigt petat ned i jorden står i full blom och vajar två meter upp i luften.