Second hand och synliga lagningar

Min second hand-utmaning för 2019 går som på räls och jag fyndar ju DÖDSFINT för småslantar. Kolla in mina senaste behov som Tradera i vanlig ordning lyckades fylla. ↓ En chunky ullkofta, en mindre ryggsäck till skoldagarna och ett par lösa jeans. Jag ser fram emot en vår i de här kläderna.

297876795_b59b2ea7-3205-4aa2-be8e-52498ea7bfb6.jpg
298411092_12a88368-d90d-4809-a206-40479fc8d7ed.jpg
298170655_4b6998de-4974-450e-a5a5-67ebdeb990ed.jpg

Jag är förresten inget fan av superslitna byxor, men bestämde mig för att prova laga dem lite med sashiko mending. Jag lagar alltid våra kläder, men kämpar hårt för att få till så diskreta lagningar som möjligt. Efter att ha pratat med en kollega i Hemslöjdsföreningen fick jag tips om just SYNLIGA lagningar och blev helt tagen efter att ha finkammat Internet efter alla tips som fanns att tillgå.

ARTSY men RART.

Min ständigt påfyllda  Pinteresttavla .

Min ständigt påfyllda Pinteresttavla.

/Jessica

Visitkort och tankar om black friday

Nya visitkort. En välbehövlig beställning, för i januari medverkar jag i min första konstutställning och hoppas att många ska gå åt :) Jag hann ta ut svängarna åt både höger och vänster i sju olika utföranden innan jag till slut landade i den här jordnära varianten. Visst blev det bra?

Akvarellgrönska + stilren svärta + kraftpapper = SANT.

Visitkort framsida
Visitkort baksida

Den här beställningen lades under black friday. Mitt enda köp var alltså ett som ändå skulle göras, vilket borde vara rimligt. Jag kan trots det inte låta bli att ha lite klimatångest över att min studentplånbok har bidragit till det elände som black friday medför.

För konsumtion kräver produktion och produktion kräver resurser - något vi inte har men något vi verkar tro att vi har.

Särskilt när konsumtion övergått till överkonsumtion i stora delar av världen.

Jag har länge smakat på konceptet att ha ett köpfritt år. Jag har argumenterat vilt med mig själv kring hur det skulle gå att genomföra i praktiken men inser varje gång att det tyvärr är en omöjlighet. Resultatet av min monolog? Jag försöker inte alls. Inte ens lite. Visst handlar jag ekologiskt i den mån det finns utbud och gärna second hand. Jag tänker också både en och två gånger om jag verkligen behöver prylen jag står och håller i handen - men det räcker ju inte.

Enligt SEI:s och WWF:s klimatkalkylator lever jag som om jag hade 2,2 jordklot. Bam! Mina utsläpp uppges vara 4,99 ton CO2e varje år. Drygt 2 ton är ingenting jag själv kan påverka (det är samhällets gemensamma klimatpåverkan från den offentliga sektorns verksamheter som skolor, sjukvård, vägar, försvar och administration), men resten kan jag ju faktiskt bestämma över helt och hållet. Som ni ser är det just prylarna jag gör bäst att ta tag i!

Klimatkalkylatorn

Både moder jord och nämnda studentplånbok skulle må så mycket bättre om jag tog tag i det här på riktigt och inte bara hälften av gångerna. Jag har redan konstaterat att ett totalt köpstopp inte är görbart men hela black friday-grejen (och black weekend) (och black week…) (vad kommer härnäst?) har varit en fin eld i baken.

Min kompromiss? Jag tänker mig ett 2019 fritt från nyinköp!

  • Det som går att handlas second hand ska fyndas second hand. Loppisar, Tradera, köp och säljgrupper på Facebook, second hand-butiker, klädbytardagar, you name it. Med god planering är det fullt möjligt.

  • Handgjort är också okej. Jag gillar ju småföretagande!

  • Det jag inte lyckas hitta second hand eller handgjort måste jag kunna köpa utan att ge mig själv dåligt samvete. Typ mat, för att nämna det viktigaste, hehe. Jag förutspår en ekonomisk vinst av den första punkten vilket ju är en utmärkt anledning att bara kosta på mig de bästa alternativen vid nyinköpen.

Jag har inte ens stämt av det här med min man mer än att jag förut nämnde att jag skulle vilja göra en sport av att enbart köpa födelsedagspresenter second hand. Det tyckte han lät nice, men han är å andra sidan inte den av oss som köper alla födelsedagspresenter här hemma ;)

Vad säger du, Fabian? Jag vill ju bespara klimatet och du vill ju bespara våra slantar. Vi kör, va?

Second hand-fynd

Jag älskar att jag har en second hand-butik ett stenkast från min lägenhet. På vägen hem från jobbet, dessutom. Där gör jag ofta de inköp jag behöver och den här gången blev det tunna, luftiga och somriga tröjor i lin- eller silkesblandningar. För 125 spänn.

Snällt mot miljön, snällt mot plånboken, snällt mot second hand-butiken som jag gärna stöttar och snällt mot min hud. Och så är det snällt mot garderoben som jag försöker få genomtänkt.

Buy less choose well

Varning för hållbarhetstips och länkbomb.

(Inlägget är inte sponsrat på något vis utan kommer gratis rakt från mitt ekohjärta.)

Att få hem mer hållbara beställningar är som lilla julafton här hemma! Även om det bara innehåller hygien- och rengöringsprodukter ;)

Allt går åt, men är (just därför) noga utvalt för att ge ett så lågt klimatavtryck som möjligt till högsta möjliga kvalitet och rimligast pris. Ekologiskt schampo och balsam, disktrasa i lin, plastfria små soppåsar till badrumssoptunnan, tvättbara trosskydd (förlåt, nu kom ni innanför trosorna på mig...) och rengöringspad i ekologisk bomull, skursvampar i återvunnet material, en ekologisk tygkasse (som jag ska pyssla på!) och tandborstar i bambu.

Apropå tandborstar har vi använt Humble Brush sedan de startade 2013 och varit jättenöjda. Av en slump provar vi nu Jordkloks egna märke och är efter en första tandborstning väldigt nöjda hela familjen! Ett stort plus är också att de även säljs i storpack vilket ju är grymt eftersom att de 1) givet går åt framöver och 2) slipper fraktas var för sig. Har vi övernattande gäster på besök kan de dessutom bli påtvingade en... :)

Bild lånad av tillverkaren själv.

Förresten! Skursvamparna är från Iris Hantverk och är ett av mina bästa tips för att snabbt och enkelt göra ett hållbart val! Ett stort ark kostar 15 spänn och klipper du det i två håller det hur länge som helst. Hos oss tar ett ark ett ÅR att nöta ut trots daglig användning.

Skursvamparna är tillverkade av återvunnet syntetfiber från PET-flaskor och textil. De innehåller även organiskt material från t.ex. nötkärnor och bönskidor (biprodukt från matindustrin). Materialet i svamparna är 100% återvunnet och rengörs i uppkokat vatten.

Billigt och bra. Framför allt det sistnämnda ❤️

I leave nothing but footprints

Hållbarhetstips:

Håll Sverige rent har tillsammans med Naturkompaniet och Fjällräven tagit fram en tvättbar skräppåse som går att återanvända. Hur bra som helst! Den är perfekt till sommarens alla utflykter eller för all del till skräpplockningspromenader med barnen.

Vi fick vår påse förra sommaren, men det kommer inom kort finnas nya att hämta ut gratis på närmaste Naturkompanietbutik.

Skynda fynda!

Lum lum

Det tar sig på balkongen! Notera gärna de små solrosbebisarna i lerkrukan. Det är Wiltons odlingar som reser sig mot himlen i stadig takt. Jag flyttade över en till toppen av kryddkrukan, som får gosa tillsammans med Fabians rosmarin, timjan, mynta och barnens smultron.

Gottigt och fint på samma gång!

En intressekoll senare

Ska jag starta en hållbarhetsskola för nybörjare på bloggen?

Jag ställde frågan på Instagram för en stund sedan och har senast jag kollade fått 40 JA-svar, 41 likes och bara 1 NEJ-svar. Det känns hoppfullt! 81 mot 1 liksom. Idén kom från en kompis som undrade i vilken ände man ska börja om man vill leva mer hållbart. Hon bad mig om tips och jag kände för att skriva en hel uppsats till svar men insåg att jag gör det bättre i ett större forum.

Den som vill protestera (utöver släktingen som svarade nej ;) ) får sparka bakut ögona böj, annars skrider jag kanske till verket!

Mama Bird T-shirt från The bee and the fox

Bageribröd is love. Bageribröd is life.

Frukostbröd från Bodins Bageri Bageribröd, vad ska man välja?

Ett 72 år gammalt bageri. Konserverad skönhet.

Varje måndag hämtar jag ekologiskt grovbröd till frukost att starta arbetsveckan med. Varje fredag hämtar jag sedan lyxigare ekologiska surdegslimpor att avsluta samma arbetsvecka med.

Jag får helgfeeling så fort den gamla dörrpinglan vickas igång och bröddoften från trähyllorna riktigt håller om en. Veckans sista arbetsdag blir genast en enda lång och lättsam smygstart på resten av helgen. Bra tradition! Tacksam.

OCM

Jag har så länge jag kan minnas haft problem med min ansiktshy. Hyn är torr och fnasig samtidigt som den snabbt blir fet. Den har stora porer och blir alltid väldigt röd efter minsta tvätt eller påverkan. Hudvårdsrutinerna har varierat över tid och även om en del av problemen har avhjälpts beroende på vad jag tvättar och återfuktar med är något av problemen alltid kvar.

Tills nu.

Jag har upptäckt Oil Cleansing Method (OCM) och är helt såld. Jag beställde hem ett prova-på-paket från Organics by Sara innehållandes tea tree-olja (rengöring), sminkborttagningsolja (ögon), ansiktsvatten (återfuktande, lugnande), ansiktsolja (mjukgörande), tvättsvamp och instruktioner. Allt 100 % ekologiskt.

Initialt var jag skeptisk till oljekonceptet. Det är ju sjukt fett, men jag påmindes snabbt om NO-lektionernas minnesregel, "lika löser lika". Och det stämmer verkligen! Oljan sjunker in fint och huden känns bara matt och len.

Jag är varken torr, fet, fnasig eller röd, inte ens i slutet på dagen. Bara naturligt mjuk som en bebisrumpa. Jag är ute ur den onda cirkeln och behöver inte ens sminka mig längre!

Eftersom det är oljor det handlar om används bara några droppar per gång, vilket gör att en flaska håller i en evighet. Både miljön, mitt ansikte och mitt badrumsskåp tackar för att inga onaturliga ingredienser behövs.

Vänd vindarna

Vädring, alltså! Vilken grej för miljöhjärtat mitt. Helst hade jag velat ha en hel klädställning ute på vår loftgång, men tillsvidare reder vi oss utmärkt med den här lilla vädringshängaren från Clas Ohlson!

Den 70-kroniga investeringen har halverat mängden tvätt här hemma och det är toppen ur fler aspekter än att jag slipper höra maskinen centrifugera...

Det är bättre för miljön

Ett halverat antal tvättmaskiner innebär i vårt fall en besparing på 4'450 liter vatten och 75 kWh per år. Då har vi ändå en ny maskin från 2017 som anpassar både vatten- och energiförbrukning efter innehållet och som energimässigt är i toppklass (A+++).

Det är bättre för plaggen

Att maskintvätta kläder sliter mycket på plaggen (och då ska vi inte tala om torktumlingsprocessen). Att vi istället vädrar när plaggen behöver en uppfräschning besparar vi både miljön och plånboken från nyinköp över tid.

Det är bättre för min man

Fabian älskar sina vädrade plagg. Och han bara måste få kommentera det varje gång, hur friskt det doftar efter en natt utomhus och hur fräscht det känns att dra på sig en svinkall tröja efter duschen. (Det skulle aldrig falla mig in, jäkla galning!).

Vi började med regelbunden vädring när vår ullgarderob blev större. Ull är ett fantastiskt naturmaterial som är självrenande och gör bäst sitt jobb när det får just vädras.

Men fläckar kan väl inte vädras bort?

Nä. I den bästa av världar, men nä. Tyvärr. De får punkttvättas! (Säger man det högt låter det förresten som pungtvätt). Vi använder galltvål, både fast och flytande. Vid svåra fläckar får det gärna gosa med galltvål en stund innan plagget sköljs ur och körs i maskinen. För vi använder den gärna. Men när den behövs :)

PS. Vilka sa punkttvätt högt för dig själv?

Savon d'Alep

Hållbarhetstips! Sedan 2016 har vi använt Aleppotvål i duschen och nu kan vi inte sluta. Aleppotvålen, som är handkokt, soltorkad och handskuren, har sitt tusenåriga ursprung i Syrien och sägs vara alla hårda tvålars moder. Den naturliga tvålen är verkligen en allt-i-allo-kompis i badrummet.

Du kan tvätta både kropp och ansikte med den. Du kan tvätta barnen med den. Och smutstvätten. Du kan till och med tvätta håret med den (men tvålen är basisk så många använder någon pH-neutraliserande surskölj efteråt). Den passar hela familjen och den håller i en evighet. Vi köper en ny med lite drygt sex månaders mellanrum och då används den dagligen, till allt, så den är väl värd sitt pris.

aleppotvål

Tillverkningen är enkel men tidskrävande. Tvålen görs på ren, kallpressad olivolja som rörs ihop med lut i ett stort kar under flera dygn. Olivoljan förtvålas då och under processen tillsätts kallpressad lagerbärsolja. Ju mer lagerbärsolja tvålen innehåller, desto mildare och mer vårdande blir tvålen. Och dyrare.

Tvålmassan hälls sedan ut på vaxat papper och får stelna i ett dygn innan den skärs upp i tvålstora bitar. Därefter stämplas varje tvålbit med tvålmästarens sigill och andelen lagerbärsolja. Sist men inte minst lagras tvålen i 6 - 10 månader innan de är klara att användas. Under lagringstiden mognar tvålen och utvecklar ännu mer vårdande och antiseptiska egenskaper. Den gröna tvålen får en gyllengul utsida av lagringen. Inuti är den fortfarande djupt grön av lagerbärsoljan.

För jämförelse

Aleppotvål INCI: Sodium olivate, Sodium laurate, Aqua, Sodium hydroxide.

Mild, parfymfri, svanenmärkt duschtvål som rekommenderas av Astma- och allergiförbundet (anonymt varumärke) INCI: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium chloride, Sodium Cocoyl Glutamate, Citric acid, Sodium benzoate, Sorbic acid.

Återfuktande, parfymerad duschtvål av populärt (anonymt) varumärke INCI: Aqua, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Hydroxypropyl Starch Phosphate, Lauric Acid, Sodium Lauroyl Glycinate, Sodium Lauroyl Isethionate, Hydrogenated Soybean Oil, Sodium chloride, Helianthus Annuus Seed Oil, Glycerin, Parfum, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Stearic Acid, Palmitic Acid, Sodium Isethionate, Citric acid, Sodium hydroxide, BHT, Tetrasodium EDTA, Butylene Glycol, DMDM Hydantoin, Sodium benzoate, Iodopropynyl Butylcarbamate, Zinc Oxide, Benzyl alcohol, Butylphenyl Methylpropional, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Limonene, Linalool.

-

Jag är rädd om min hud och vet vilken jag helst rengör min kropps största organ med. Jag är också rädd om våra vatten och vet vilken produkt jag helst låter rinna ut i avloppet. Och jag är glad att jag har en familj som delar mina värderingar och att vi tillsammans kan göra ett aktivt val att utesluta något som tidigare åkte ned i kundvagnen av ren okunskap.

Second hand löser allt

Vi har länge behövt en fruktskål utan att hitta någon som passar alla våra fruktskålskrav. Den kommer förmodligen att stå på matsalsbordet i ek, så den får inte vara av samma eller liknande träslag. Den får inte vara i gallerstuk (även om de är väldigt fina) för vi inbillar oss att småfrukter rullar ur de ofta ganska stora hålen. Den får inte vara liten, för vi har ofta mycket frukt hemma, men absolut inte för stor för då kommer vi att irritera oss på den. I vår förra lägenhet hade vi en loppisfyndad hängkorg som hängde perfekt från en väggkonsol, man har tyvärr ingen naturlig plats för samma lösning där vi bor nu. Förutom att korgen får hänga rätt upp och ned från taket då, men vi vill helst inte behöva stå på en stol för att nå frukten...

Ja, ni hör ju vilka problem man kan ha. Eller skaffa sig. Och så tänkte jag på faktiska problem, som krig och cancer, och kände att jag nog skiter i fruktskålen ett tag. Men så stod den plötsligt framför näsan på mig inne i en second hand-butik. En mörk skål i massivt trä som var nätt till bredden men som ändå hade höga kanter. Inga hål, inget ekträ, den rymmer all vår frukt men ser inte beklämmande stor ut när frukten väl blir uppäten. Tjoho!

Egentligen var jag där för att köpa en tavelram åt ett vykort jag köpte på Ami Widahls vernissage för några veckor sedan. Jag hittade en i trä. När jag stod och bläddrade bland ramarna hittade jag en skissad bläcktavla jag inte kunde låta bli att ta med mig hem när jag ändå var igång. Och ett fat. För vi har ett (1) serveringsfat och får, när vi har middagsgäster, allt som oftast servera maten på allt annat än just fat.