Varning för keramik

Jag har en keramikkurs i skolan och jag har verkligen HITTAT HEM i det. Första lektionen var jag så lycklig att jag hade gråten i halsen och glädjen håller i sig än, två veckor senare. Tänk att få känna så här över sin egen skolgång!

Keramiken passar mig perfekt. Verkstaden är ljus, har högt i tak och har glasväggar mot konstskolans innergård. Färgpaletten är lika magisk som rogivande: Vit, beige, grå, brun. Som balsam för själen.

Jag övar teknik, provar material och lär mig vikten av tålamod. Hela arbetsdagar har jag fin handledning av vår keramiker till lärare och jag blir lika sorgsen varje gång jag behöver hänga av mig målarrocken för att cykla hem. Sådana dagar är det en tröst att veta att jag behöver ge det hela tid. Låta min keramik stå på tork eller gosa i ugnen för skröj- eller glasyrbränning. Jag tänker att det hela är som att argumentera med ett barn kvällen innan julafton.

”Om du går och lägger dig tidigt blir det snabbt i morgon!” 

IMG_6392.JPG

En skevt nyringlad vas av KM-lera. 

IMG_6424.JPG

Mitt livs första drejade föremål! En kruka blev en vas som blev en skål som fick bli en saltflingsbehållare. I takt med att jag övade försvann mer och mer lera men till slut blev det ändå något. Tålamod var det, ja. 

IMG_6425.JPG

Jag har aldrig tyckt att jag passar i rött men är beredd att ändra mig. 

IMG_6467.JPG

Bordet jag sitter vid hela dagarna. Och trivs. Med en skön playlist i öronen och tankarna någon helt annanstans. Händerna knådar, formar och mår alldeles utmärkt.  

IMG_6469.JPG

Porslinslera! Vem vill ha en mugg i julklapp?

IMG_6474.JPG

Jag är lerig hela dagarna och tänker att barnen nog ser likadana ut på andra sidan stan.  

IMG_6857.JPG

Den ringlade vasen har formats till av miretter efter torkning. HUR SNYGG? 

IMG_6858.JPG

Den däringa flingsaltskålen efter torkning. God jul Fabian önskar Jessica!  

IMG_6860.JPG

När vi ändå pratar jul ombads jag forma något som inte är ett bruksföremål. Jag tänkte att det skulle bli någon slags julgran men den kommer nog mer till sin rätt om den glaseras skogsgrön. 🌲

IMG_6862.JPG

Apropå leriga händer kan jag meddela att man blir mjuk som en bebisstjärt av det här. Särskilt efter att jag drejat med den högchamotterade (grusiga) stengodsleran jag köpt 12 kg av. 

IMG_6863.JPG
IMG_6864.JPG
IMG_6867.JPG

Stengodsleran var för övrigt ett riktigt bra köp. Den är så fin att den inte ens behöver glaseras! Jag förutspår en hel kollektion de närmaste veckorna... 

VÄGGEN

Jag fotograferade ju skog häromdagen. Egentligen var jag ute för att filma, för i videokursen som just nu pågår på Konstskolan har vi haft en hemläxa över höstlovet: Att redigera ihop varsin film på temat text. Så jag tog instruktionerna bokstavligt talat och tog mig friheten att nervöst göra en konstnärlig tolkning av Pia Dellsons bok VÄGGEN - En utbränd psykiaters noteringar.

Jag har läst in Pias bok i ljudform, klippt isär meningarna i videoredigeringsprogrammet och satt ihop delar av dem tillsammans med den filmade vyn över skogen bakom mitt radhus. Videon är på inga sätt särskilt bra, men det har varit terapeutiskt och fint att bryta ned hennes kloka ord till beståndsdelar och tillbaka.

Se den gärna! Men var snäll mot mig, för jag är ute på vägar jag aldrig vandrat förr…


En Stockholmsresa i (mobil)bilder

Fredag. Skolresa. Ett skönt avslut på veckan.

Hela konstskolan i Gävle skumpade ned till Stockholm på en buss och där besökte vi Färgfabriken, Galleri Magnus Karlsson och Bonniers Konsthall för olika utställningar med guidade turer. Trivsamt!

Färgfabriken

En fantastisk byggnad på en inspirerande plats med intressanta utställningar. En fin start på dagen. Jag gillade särskilt de botaniska verken i Per Svenssons utställning  Alkemi - Det allseende ögat (som jag tyvärr inte tog några bilder på?!). 

IMG_5179.JPG
IMG_5184.JPG
IMG_5181.JPG
IMG_5182.JPG
 Bra t-shirt. Synd att jag inte behöver någon just nu.

Bra t-shirt. Synd att jag inte behöver någon just nu.

IMG_5187.JPG
 Lunchdags!

Lunchdags!

Galleri Magnus Karlsson

Vår målerilärare Niklas har en separatutställning hos sin gallerist innehållandes 40 små verk av olja på ritfilm. Stilrent. Detaljer värda att stanna upp för att se.

Jag kan verkligen relatera till honom. Vi är perfektionister båda två som gärna pillar oss fram (av osäkerhet) men som verkligen är inne i varsin fas av att försöka släppa kontrollen. Använda större penslar, jobba snabbare och inte överarbeta något. Han lyckades bra! [Applåd-emoji].

IMG_5189.JPG
IMG_5190.JPG

Bonniers Konsthall

Det här var besöket som betydde mest för mig. Konsthallen var stor och här huserade ett gäng konstnärer som tillsammans stod för utställningen NyMaterialism. Små vävar, stora vävar, keramik (live!), snidat trä, kelimmattor, bränd lera, sömnad och textila lagningar. Mumma! Precis vad jag går igång på just nu. Konsthallens fantastiska butik var värd ett besök bara den. 

IMG_5209.JPG
IMG_5191.JPG
IMG_5192.JPG
IMG_5193.JPG
 Live-keramik!

Live-keramik!

IMG_5197.JPG
IMG_5198.JPG
IMG_5199.JPG
IMG_5200.JPG

Promenad med Emelie

Efter avslutad skoldag hade vi en halvtimme att döda innan bussen skulle ta oss hemåt så vi valde att strosa runt, min klasskompis och jag. Nedvarvning. Samla tankarna. Sortera dagens alla intryck och blanda upp dem med de nya vi fick av Stockholms gator. 

IMG_5202.JPG
IMG_5206.JPG
 Bonnierhuset.

Bonnierhuset.

IMG_5205.JPG

Stockholm är vackert. Inspirerande, framför allt. Vi ses snart igen!


En teckningskurs

Veckan började som vanligt med föreläsning i konsthistoria och krokilektion för att sedan övergå till en intensiv teckningskurs! Konstnären James Bates har varit gästlärare hos oss under tre dagars tid och jag har lärt mig saker i ett rasande tempo! Om mig själv, om honom, om torrpastell och om hur lite det krävs för att se saker på ett helt nytt sätt.

Read More

En känsla av att hitta hem

Två månader på konstskolan har passerat och jag har inte gjort annat än att treva mig fram. Grubblat mycket. Kring mitt skapande, kring andras skapande. Den kreativa lilla bubbla jag befann mig i innan den 20 augusti är helt spräckt och jag har inte hittat någon bekväm stol att sitta på. För sådan är jag, att jag behöver en stol som stöd och vila. Och jag har varit trött i benen. 

IMG_4548.JPG

Metaforer.  

Vem är lilla jag i den här stora världen och för vems skull skapar jag? Har jag ett ID? Vad vill jag skapa? Vad går hem hos andra? Vad gillar jag, egentligen? Jag har ju inte hittat min grej men det verkar alla andra ha gjort. Jag tvingas hela tiden deala med att göra saker jag inte kan eller är van med. Oskönt för en perfektionist med prestationsångest. Jag är min egen största kritiker. 

Handledningstimmarna går varma och jag har utmanats till att släppa allt vad företagande heter. Prova mig fram, ha lite kul. För kul har jag ju, precis varenda dag, men är siktet inställt på att göra mästerverk ens på veckobasis kommer jag inte långt. Så jag gjorde som min handledare sa och släppte allt. Kontrollen. Perfektionismen. Inte blev min konst bättre för det, men vad många idéer jag fick! 

Och en av dem har jag just börjat förverkliga!

Lång historia kort så blev jag under den första målerikursen introducerad till att måla på förbehandlad linneduk. Spännande tyckte jag, som inte riktigt gillar canvaskonceptet. Jag blev framför allt nyfiken på baksidan av duken, som jag tyckte var så fin i sin gråbruna strävhet.

IMG_4570.JPG

Det var då jag målade en spåkvinna, på uppdrag av min målerilärare. Mörk oljefärg på den obehandlade sidan. Snyggt! Men jag upptäckte snabbt att fettet i de tjockaste partierna med oljefärg togs upp av linneduken och spred fettfläckar runt motivet. Inte lika snyggt.

Men jag gillade min tavla och funderade länge på hur jag skulle kunna rädda den. Den enda idé jag gillade var att kanske brodera något i väven (som ju är rätt broderivänlig) men det kändes lite väl crazy för att vara jag. Jag valde att rulla ihop linneduken i väntan på bättre tider.

IMG_4571.JPG

Veckorna gick och jag kunde inte släppa min nya, tokiga tanke på att kombinera broderi och måleri. Så nu sitter jag här med ett tiotal potentiella verk innanför pannbenet som vill knåpas fram genom fingrarna och jag har just satt igång. Småskaligt med en liten testtavla men jag gillar den redan jättemycket.

IMG_4562.JPG
IMG_4572.JPG

Jag blir ofta ombedd att prova gå upp i format, så jag tänker tonårstrotsigt att jag absolut kan göra större tavlor framöver - men hur pilliga jag vill!

/Jessica Ullström

Trevande händer och inscannade skisser

Ännu en konstskolevecka har passerat. Jag njuter av varje minut jag får vara där. Jag får intressanta föreläsningar, jag gör spännande studiebesök och jag lär mig nya material varje dag. Jag får konstnärshandledning och jag skissar mig fram till vem jag är i mitt skapande. Jag trevar och övar med allt nytt jag får prova. Nyfiken på vad som kan komma fram på blanka papper och lika förvånad över resultaten.

IMG_4273.JPG
 Studiebesök på Gävle Konstcentrum med guidad tur av utställningen   Konsten vi (snart) äger tillsammans  .

Studiebesök på Gävle Konstcentrum med guidad tur av utställningen Konsten vi (snart) äger tillsammans.

 Plastmuggsstöd + gipskappa + alginatform + jesmonitefyllning = …

Plastmuggsstöd + gipskappa + alginatform + jesmonitefyllning = …

 …en exakt kopia av en Jessicanäsa.

…en exakt kopia av en Jessicanäsa.

 Hjärnkirurg eller konstelev? Ingen vet. Men skyddsutrustning är A och O!

Hjärnkirurg eller konstelev? Ingen vet. Men skyddsutrustning är A och O!

 En av många välspenderade lunchraster. Här läser jag konstlitteratur/sover…

En av många välspenderade lunchraster. Här läser jag konstlitteratur/sover…

 …with a view!

…with a view!


IMG_4279.JPG

Skisser från mitt arbetsbord, samtliga av flytande bläck. På linneväv eller akvarellpapper. Med pensel eller pinne. Grillpinne, för att vara exakt. Hehe. Några fick avslutningsvis lite akrylfärg på sig. Och så provade jag att scanna in några också, för att få ett digitalt format att jobba vidare med. Testing, testing…

stillsamdesign001.jpg

Min skolateljé

Det lilla bås jag fått som egen arbetsplats i skolan har gått från att vara tomt och smutsigt till (stökigt men) mysigt. Jag har målat det vitt, borrat upp trähyllor och tagit med konstnärsmaterial hemifrån.

 Före.

Före.

 Efter.

Efter.

 Den obehagliga fågeln ovanför båset lät jag sitta kvar. Det är någon tidigare elev som har gjort den och någonstans är den sällskaplig de kvällar jag stannar kvar och målar. Eller så vakar den över mig som den gam den faktiskt är tills jag inte orkar längre... 😅


Nyskapat

Livet på konstskolan fortsätter och det är underbart. Jag skulpterar med alginat, gips, frigolit och jesmonite och när jag har eget arbete målar jag akryl och akvarell i min egen skolateljé. 

IMG_3860.JPG
IMG_3723.JPG
IMG_3873.JPG
 En liten gåva åt en liten vän.

En liten gåva åt en liten vän.

 Konstskoleelever sågar, skär och slipar frigolitblock.

Konstskoleelever sågar, skär och slipar frigolitblock.

Jag lär mig supermycket på skulpturkursen. Framför allt får jag massvis med idéer på roliga projekt jag plötsligt kan och borde göra så snart det finns utrymme för det. Radhusflytten har ju varit i fokus både tidsmässigt och mentalt men väldigt snart är det konsten som får en helhjärtad Jessica igen. 

IMG_3870.JPG

Konstskolan åker förresten på en årlig studieresa till någon europeisk huvudstad och en omröstning för vårens destination har börjat. Förslag?


Alginat

Skulpturblocket är igång och det med besked! En skoldag in på treveckorskursen har vi redan skitat ned oss ända in på underkläderna och det ska bli spännande att se vilka skapelser som blir till. 

IMG_3676.JPG

 Alginat är ett formtagningsmaterial (från brunalger) som är som ett drömmigt rosa mjöl. När det blandas med vatten blir det en sörja som inom några minuter lägger sig som en gelé kring det man vill ta form på. 

IMG_3677.JPG

Min modiga kursare ställde upp med sitt ansikte! Med två små papprör i varsin näsborre låg hon under masken i en hel halvtimme. Vi andra hade nästan en kollektiv panikattack å hennes vägnar.

IMG_3695.JPG

En annan kursare bad om hjälp att formta sin rumpa och vem är jag att säga nej?! Kreativiteten flödade fritt i den stora ateljén och jag kan inte låta bli att tänka vad mina föräldrar skulle säga om de såg mig så här. Det är ju lite annat än vad jag gjorde på chefssekreterarjobbet tidigare.

Själv gjöt jag av något så modigt som min vänstra hand... 😉

IMG_3696.JPG

När alginatformen torkat till sin geléform fyllde vi alginatformen med gips. När gipset i sin tur också har torkat var det som lilla julafton att få skala fram sin kreation. 

IMG_3697.JPG

Ut kom en replika av mig själv! 


En konstskolemåndag

Skolvecka fem tar sin början. I den här takten har jag snart slututställning! Tur att jag har många roliga kurser framför mig innan dess…

I morgon börjar en skulpturkurs så jag har idag avslutat måleriblocket med en liten konsultation i min skolateljé med mina finaste kursare. Reflektioner och tolkningar flödade fritt och det är så befriande att kunna prata konstruktivt om sin egen konst med andra. Att våga vara mottagare. Lärorikt som tusan för både öga och självkänsla. 

IMG_3643.JPG

Efter en förmiddagsföreläsning om konstnären Jens Salander fick jag prova något nytt. Kroki är ju gammal skåpmat vid det här laget, men vår krokilärare Karin dukade fram BLÄCK till dagens lektion. Hederlig doppa-pensel-eller-pinne-i-ett-kärl-med-bläck-bläck! Och det var sjuuukt tillfredsställande att rita och måla med.

IMG_3645.JPG

Det jag har saknat i akvarellmåleriet fann jag plötsligt här. För det är heltäckande svart och samma tag räcker till riktigt långa penseldrag. Det var desto torrare att rita med en träpinne doppad i bläcket men de raspiga bläckstrecken blev riktigt snygga. Oformliga men snygga. Särskilt tillsammans med lavering. Mumma!

IMG_3647.JPG
IMG_3646.JPG

Efter konstskolan åkte jag till kulturskolan.

En timmes bild och form för sjuåringen, en timmes egentid för mamman. Båda hade det lika bra! Flytthelgen och skoldagen efterlämnade sig många intryck. En timme i en korridor med inget annat sällskap än jackan jag hade på mig var precis vad jag behövde för att smälta allt nytt.

IMG_3649.JPG
IMG_3650.JPG

Färglära

Målerikurs.
Vår sista vecka. 

Performancekonstnären Helene Karlsson lär oss färgseende och vi övar ihjäl oss. Vi har förlagor i färg som vi målar av monokromt. Vi har förlagor i svartvitt som vi målar av i färg. Vi har förlagor i färg som vi målar av i svartvitt och sedan målar vi över dem i färg igen, utan att titta på förlagan. Allt för att vänja sig med att kulörer har valörer. KUL! Lärorikt som tusan. Snö är sällan vitt som om färgen kom ur tuben utan är i stället en salig blandning blått, gult eller rött. Även den mörkaste av skuggor är inte svart. Riktigt mörkbrun eller -blå kanske, men sällan helt svart.

Det känns fint, att det totala mörkret bara är människans föreställning om hur en skugga beter sig.

IMG_3470.JPG

Jag målade Bottenhavet vid Furuvik en eftermiddag.

IMG_3493.JPG

Jag gillar vår stora ateljé. Här luktar det lite målarfärg, här hörs penslar som vispas runt i vattenglas, här skjuts det upp linnedukar på stora pannåer med häftpistol och här ber vi varandra om råd och pepp.

Min klass inspirerar mig mycket. Mina lärare inspirerar mig ännu mer. Jag trivs fyra veckor in på konstskolan ännu bättre än jag gjorde dag ett och det blir tydligare för varje dag som går att jag har hittat SÅ rätt. Jag lär mig saker i ett rasande tempo och jag suger åt mig som en svamp av hela tillvaron. Atmosfären. Jag vilar så gott i min egen känsla av att trivas. Diskussionerna hemma om en framtid i branschen hålls ständigt igång och tankarna runt allt är desto fler.

Varning för kliché men det är så jävla viktigt att följa sitt hjärta. Även om man inte riktigt har ett mål. Än.


En första vecka på konstskolan är avklarad

Vi avslutade vår roliga introvecka med en vegansk sopplunch med bruchetta tillsammans och för övrigt varvade vi ned med egen studietid i våra ateljéer. Jag hade Wilton med mig och vi hade en fin dag både han och jag. Vi målade en varsin akryltavla, pallade körsbär från gården och strosade runt i de kreativa lokalerna.

Skön sista dag på en första vecka!

Read More

Fyra studiebesök i konst-Gävle

Som konstelev hör det till att göra studiebesök. Under veckan som gått har vi därför fått guidade turer och kommit bakom kulisserna på fyra av de stora konstplatserna här i stan, och jag tänkte dela med mig av dem allihop. Spänn fast säkerhetsbältena för här kommer ett ordentligt utlägg!

Read More